HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Vallásháború Nigéria északi államaiban

2009.07.29. 02:46 silenthunter

Gyors ütemben terjed az iszlamisták által felélesztett interetnikus erőszak Nigéria északi, főként muszlimok által lakott részén. Borno állam egyik központjában, Maiduguriban összesen 100 ember halt meg, amikor a Boko Haram szekta (a nevük jelentése "az oktatás bűn", nyilván a nyugati tanokra utalva) tagjai és szimpatizánsai megtámadták az állami rendőrközpontot, a földdel tettek egyenlővé két rendőrörsöt, felégették a rohamrendőriskolát valamint megtámadtak egy börtönt is. A halottak túlnyomó többsége a támadók közül került ki, azonban a rendőrök közül is volt legalább 7 halott (hatan az iskolában, valamint a rohamrendőrök helyettes állami parancsnoka) és a börtönőrök között is vannak áldozatok. Gondot jelent a börtönből kiszabadított rabok sora is. Yobe állam Potiskum nevű településén rendőrörsöket támadtak meg a Boko Haram szimpatizánsai, itt legalább 2 áldozat van és kijárási tilalmat vezettek be. A Kano állambeli Wudilban is egy rendőrörsöt támadtak meg, itt két rendőr megsérült, három lázadó meghalt és további 133at őrizetbe vettek, köztük csádiakat (!) is. Kano állam határán emellett feltartóztattak egy száz felfegyverzett emberből álló, két teherautós konvojt, és őket le is tartóztatták. Adamawa, Taraba és Kaduna államokban is történtek letartóztatások, 17, 17 és 23 emberről van szó államonként, és Gombe államban is nyugtalan a helyzet. Yar'Adua államfő reakciója egyértelmű: a Boko Haramot fel kell számolni, követőiit szétszórni, ehhez pedig be kell vetni a rendőrség és katonaság minden felszabadítható erejét. A karhatalom az iszlamisták "levadászását" igérte. Ebonyi államban közben kisebb horderejű, de halálos törzsi villongás zajlik: eddig 12 ember esett az Ezillo és Ezza-Ezillo törzsek között. A kitört háború oka egy kis földparcella birtoklása, a halottak nagy része pedig a két csoport által felbérelt zsoldosok közül kerül ki.

Újabb 7 ember halt meg és 15 sérült meg a szomáliai Mogadishuban, ahol kormánycsapatok és iszlamista lázadók csaptak össze egymással. Először az előbbiek támadtak kormányzati pozíciókat a fontos Maka Al Mukarrama út mentén, majd a két fél között tüzérségi párbaj kezdődött. Az áldozatok többsége ez utóbbi során keletkezett, miután a lövedékek egy része az iszlamista központként funkcionáló, de a civilek által nagyon sűrűn látogatott Bakara piacot találta el.

Szólj hozzá!

Címkék: szomália nigéria

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr941278910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása