HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Emberéletet szarvasmarhákért: Szudán, Uganda, Nigéria

2009.08.04. 14:28 silenthunter

Véres támadás rázta meg Dél-Szudánt. A hajnali órákban Jonglei állam Akobo városának környékén a Murle törzshöz tartozó fegyveresek támadták meg a Lou Nuer törzs egyik menekülttáborát. A vérengzés során a harcosok legalább 185 embert, nagyrészt nőket és gyermeket mészároltak le, emellett megölték a tábort védő 11 SPLA-katonát is (az SPLA Dél-Szudán autonóm hadserege), 5 fő saját veszteség mellett. A két törzs, Jonglei legtöbb csoportjához hasonlóan, folyamatosan egymás torkánál van a polgárháború által okozott elszegényedés miatt; Jonglei hadszintér volt, rossz az infrastruktúra, nagy a szegénység és sok a fegyver - rossz kombináció. A Lou Nuereket sem kell félteni: csak órákkal ez előtt a hír előtt futott be az, mi szerint Nuer harcosok megtámadták a Dachuek törzs egy táborát, hat ember meghalt, 9 megsérült, a törzs marháinak egy részét ellopták. Az előbbi támadásban azonban az a különösen vérfagyasztó, hogy itt még csak nem is a "standard" marhalopásról volt szó, ez népirtásnak tűnik. És ha mindez nem lenne elég, Dél-Szudánban változatlanul aktív az ugandai LRA lázadó csoport is: legutóbb Ezo falut támadták meg a brutalitásukról hírhedt gerillák.

Jie törzsbeli harcosokon ütött rajta az ugandai hadsereg egyik járőröző csoportja az ország keleti Kaabong körzetének dzsungelében. A fegyveresek Lolelia faluból igyekezték elhajtani a szarvasmarhákat, azonban pórul jártak: hat meghalt, a katonák 12 fegyvert is zsákmányoltak. A körzetben komoly gondot okoz a marhalopás, illetve a fegyverek elterjedtsége, pont ezért járőrözik intenzíven a hadsereg harmadik hadosztálya.

Helyi földművelők és Fulani törzsbeli pásztorok között alakult ki vita Nigéria Plateau államában. A Fulanik egy csoportja tilosban legeltette a marháit, egy asszony tiltakozott, mire leszúrták. A helyzet azzal mérgesedett tovább, hogy a helybéliek bosszúból megöltek két Fulanit. Most a hadsereg egységei érkeztek a térségbe, hogy megakadályozzák a további vérontást: a béke visszaállítása mellett a legelők problémájának orvosolását is igérték a vitatott részen - ez a kérdés azonban az ország számos pontján akutt.

Ismét kormánykatonák csoportjai lőttek egymásra a szomáliai Mogadishu Hodan körzetében, 4 ember meghalt, köztük két civil. Nem találtam erre forrást, de előfordulhat, hogy a "régi" kormányhadsereg és a hozzájuk januárban beállt, de nem integrált ICU milíciák között mélyült el az amúgyis meglévő törésvonal. Ha az ICU emberei a lázadók oldalára állnának át, az eldönthetné a polgárháború sorsát.

Szólj hozzá!

Címkék: szomália szudán nigéria uganda dél szudán

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr801292719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása