HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Történelmi találkozó Kongó és Ruanda elnökei között

2009.08.08. 02:50 silenthunter

"Történelmi találkozó" zajlott le a kongó(-kinshasha)i Goma mellett a kongói és a ruandai elnökök között. Joseph Kabila és Paul Kagame találkozójának az adja meg a jelentőségét, hogy a két ország között 13 éve nem zajlott le hasonló esemény - akkor az első kongói háború miatt szakadt meg a kapcsolat. A kongói elnök akkor a mostani elnök apja, Laurent-Desiré Kabila volt, a tuszi nemzetiségű Kagame pedig már akkor Ruanda "árnyékelnökként" működő alelnöke volt a hutu Pasteur Bizimungu vezetése alatt. A két ország további gazdasági és katonai kooperációban egyezett meg - feltétlenül jó hír a lassan stabilizálódni látszó közép-afrikai régió szempontjából. A találkozó egyébként közvetlenül a két ország határán, de 200 méterre a kongói területen történt.

Megkezdődött a nigériai Niger-delta lázadói számára felkínált amnesztiacsomag gyakorlati felhasználása, miután hat fegyveres feladta magát Port Harcourt egyik rendőrállomásán, a fegyvereikkel együtt. A huszas éveikben járó férfiakra most átképzés vár. Nigéria reményei szerint akár 10.000 gerilla is elfogadhatja ajánlatukat, aggodalomra ad azonban okot, hogy eddig két nap alatt mindössze hatan éltek a lehetőséggel. Közben a rendőrség lecsapott Alhaji Dokubo-Asari egykori lázadóvezér, az NDPVF nevű leszerelt szervezet egykori vezetőjének egy feltételezett fegyverraktárára, ahol 26 kalasnyikovot zsákmányoltak. Az akció egy magas rangú informátor bejelentése után zajlott le, aki szerint Asari egy Igbo-Ijaw etnikai koalíció létrehozására és a Niger-delta háborúban való önállósítására készül, ezért 4000 gépfegyvert és egyéb felszerelést hozott az országba. A hír felfújtnak tűnik, azonban még ha csak töredékeiben is igaz, a kormány "kénytelen lesz" letartóztatni a déli gerillák körében legendás vezért, ami komoly veszélybe sodorhatja az egész amnesztiaprogram sorsát.

Szólj hozzá!

Címkék: nigéria ruanda kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr731310513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása