HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Összeomlik Közép-Afrika gazdasága a válság miatt

2009.08.13. 14:36 silenthunter

Egyre erősebben kezd begyűrűzni a gazdasági krízis Afrikába is. Jó iskolapéldája ennek a Közép-Afrikai Köztársaság, amelynek egyébként is rossz helyzetét (az ország az ENSZ fejlettségi indexében - HDI - 179-ből a 178adik helyet foglalja el...) a válság még rosszabbra fordította. Ahogy az ENSZ ezen kiváló cikke jelzi, az ország gazdasága főleg fa- és gyémántexporton alapul, azonban a kereslet nagy mértékben csökkent (a gyémánt esetében egy év alatt 80%-al!), ami az elszegényedés elmélyedését, alultápláltságot (a gyermekek 7% súlyosan alultáplált) és feszültségeket hozott, ráadásul pont az országnak azon déli részében, ami a gazdaságtól nagyjából elvágott, Szudán és Csád felé orientálódó, gazdasági kapcsolatait ott intéző északi provinciákkal ellentétben eddig békés volt (északon már eddigis lázadások sora feszítette szét az államiságot). Mindennek a tetejébe a Nyugat romló gazdasági helyzete miatt a beérkező segély mennyisége is esik - a 2008-as 310 millió dollár 2009-ben már csak 250 millió volt. Ez a jórészt erre támaszkodó állami szolgáltatások leépítését hozhatja maga után. A szerző rámutat: az utóbbi évek próbálkozásait, hogy segélyek segítségével talpra állítsák az országot, könnyedén elmoshatja a válság, maga alá temetve az országban a rászorulók ezreit.

Tűzharc volt a szomáliai Mogadishu Hodan körzetében, 2 kormánykatona meghalt, 2 civil pedig megsérült. Ennél meglepőbb hír, hogy a puntlandi Galkayo városában ismeretlen fegyveresek lelőttek 5 vallási méltóságot, köztük négy pakisztánit. A férfiak a Tabliq szektához tartoztak, és épp egy mecsetbe tartottak. Galkayo, ahol mint arról beszámoltam tegnap kijárási tilalmat vezettek be, egyre több incidens színhelye az utóbbi időben. Szakértők arra figyelmeztetnek, egész Puntlandra destabilizáció vár, ha a kormányzat nem változtat a mostanában használt diktatórikus politikai kurzusán. És a végére a jó hír: szabadult 4 segélymunkás és 2 pilótájuk, akiket még 9 hónapja raboltak el a központi részen fekvő Dhusamareb repterén. A körülmények ismeretlenek, az ENSZ pedig természetesen üdvözölte a történteket.

Szólj hozzá!

Címkék: szomália közép afrikai köztársaság

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr61312959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása