HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Feszültség Malawi és Mozambik között egy támadás miatt

2009.08.14. 16:00 silenthunter

Klánok közti harc tört ki a már napok óta forrongó (lásd pl tegnapi bejegyzés), a Szomália északi részén lévő Puntland autonóm tartomány déli csücskében fekvő Galkayo városban. A két állig felfegyverzett csoport harcában két ember meghalt, három megsebesült, a város pedig gyakorlatilag leállt. Kevésbé meglepő, hogy Mogadishuban is fegyveres incidensek voltak: Dherkenley körzetben kormánykatonák és iszlamista lázadók összecsapása során két civil meghalt, 4 további pedig megsebesült. A város egy másik pontján viszont kormánykatonák harcoltak egymással egy kulcsfontosságú kereszteződés birtoklásáért. Abdi Qeybiid rendőrfőparancsnok és Abdifatah Shaweye helyettes polgármester milíciái nem kímélték egymást: négy katona meghalt, 20 ember, köztük civilek pedig megsebesült. Ez az incidens jól mutatja a szomáliai hadsereg reális helyzetét: koherens szervezet helyett még mindig hadurakhoz kötődő milíciák sorából áll.

Diplomáciai bonyodalom alakult ki Malawi és Mozambik között miután ez utóbbi ország egy határmenti rendőrőrsét fegyveresek támadták meg és égették fel, a lőszerekkel együtt. A bonyodalmat az okozza, hogy a könnygázt is használó támadók a malawi rendőrség egyenruháját viselték. A két kormány között egyébként jó a kapcsolat. Mutharika malawi elnök, aki ráadásul épp Mozambikban volt az incidens idején gyors kivizsgálást ígért de már előzőleg leszögezte: semmiképpen nem lehetett szó hivatalos akcióról. Ha kiderül mi áll az ügy hátterében, visszatérek rá.

Kongóban elfogták a ruandai népirtás egy gyanúsítottját. Gregorie Ndahimanát mintegy 2000 tuszi meggyilkolásában való részvétellel gyanúsítják, és eddig a hutu FDRL milíciák sorában "bújkált" kongói területen. Ndahimanát nem harcban kapták el, hanem egy "civil rajtaütés" során, valószínűleg valaki felismerhette és feladta a helyi hatóságoknál. A férfire most kiadatás és per várhat: bonyodalmat csak az jelenthetne, ha Kongó cserébe a ruandaiak által elfogott Nkunda tábornok kiadatását kérné.

Szólj hozzá!

Címkék: szomália ruanda mozambik malawi puntland kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr71313139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása