HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

iszlamisták vonultak a kalózok ellen; dzsibuti hülye háborút akar vívni

2008.11.22. 08:54 silenthunter

szomáliában puntland partjainál bonyolódik a helyzet. a sirius star szupertankerért $17.000.000 váltságdíjat kérnek a kalózok, méghozzá pár napon belül. ráadásul napilapok szerint iszlamista fegyveresek vonultak be haradheere városába (galmudug régió), akik a kalózokat fenyegetik, amiért iszlám ország hajóját tartják vissza. aki olvasta a puntlandról szóló cikkemet, nem kell hogy meglepődjön ezen. az ENSZ BT közben egy újabb határozatot (1844/2008) hozott a kalózok elleni harcról, egyúttal kiterjesztve a szomália elleni fegyverembargót és meglengetve a békefenntartó erő 2 dandárra való felfejlesztését. az ország fővárosában, mogadishuban közben 11 lázadó halt meg egy rendőrök elleni tűzharcban.

közben szomáliától északnyugatra egy nagyon hülye háború törhet ki dzsibuti és eritrea között egy talpalatnyi földért. dzsibuti pici állam, esélye sem lenne a militáns eritrea ellen, de erős szövetségesei vannak, több nemzetközi katonai bázis is van a területén. és úgy tűnik, ezúttal még ők is az agresszivabbak, ami eritrea politikáját tekintve nagy szó. ostobaság lenne, ha bárki is meghalna azért a szerencsétlen, jelentéktelen dombért - de megeshet.

kongóban kitart a tűzszünet, csak a helyi maï-maï szövetség (PARECO) csapatai lődöztek két helyen a CNDPre, egy helyen pedig a békefenntartókra. az ENSZ erősítései közben folyamatosan érkeznek be. nkunda tábornok, a lázadók vezetője a mai nap során először fog beszédet mondani a hónap elején elfoglalt területek legnagyobb városában, rotshuru-ban. talán arról is, hogy a menekültek helyzete gyötrelmes, változatlanul pusztít a kolera és az erőszak - a kibati táborban (kormány)katonák lelőttek egy 20 éves nőt, egy másikat pedig megpróbálták megerőszakolni. az ENSZ megerősítette a tábor védelmét, bár azt igazándiból saját szövetségesétől kell megvédenie.

nigériában fegyveresek megtámadták a chevron és a shell egy-egy telephelyét, de a kormánycsapatok (JTF) mindkét esetben veszteségek nélkül visszaverték őket. másutt pedig lefoglaltak egy hajót, amin 12.000 tonna olajat próbáltak kicsempészni az országból fülöp-szigeteki tolvajok.

Szólj hozzá!

Címkék: ensz olaj szomália nigéria kongó dzsibuti eritrea kalózok puntland galmudug

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr58782376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása