HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Katonai puccs Guineában

2008.12.24. 07:44 silenthunter

Tegnap beszámoltam róla, hogy meghalt Guinea(-Conakry) elnöke, Lansana Conté. Azóta lázadó katonák puccsot kíséreltek meg és átvették az irányítást az állami rádió felett. A lázadókat képviselő Camara kapitány bejelentette a kormányzat feloszlatását és a katonai hatalomátvételt. A miniszterelnök azonban kijelentette: a helyén van, a kormányzattal együtt, a hadsereg parancsnoka pedig arról beszélt, a puccsot csak a katonák elszórt csoportjai támogatják. Valószínűleg órákon belül kiderül, mi lesz Guinea-Conakry sorsa - Conté 24 évig volt elnök a saját erőszakos hatalomátvétele után. Aki kiváncsi Guinea politikai történetére, az itt informálódhat.

A szomáliai Mogadishu változatlanul nem a világ egyik legbiztonságosabb helye: a napi rendszerességű összecsapásokban ezúttal heten haltak meg. Jó hír a kormányzat számára, hogy a kivonuló etióp hadsereget közvetlenül válthatják le a nigériai békefenntartók - sokan attól tartottak, az etiópok kivonulásával végleg összeomolhat a kormányzat. Persze ebben a sztoriban még nagyon sok a ha, ha kivonul Etiópia, ha megérkezik Nigéria, ha ez bármit is számít. Per pillanat 3200 AU-békefenntartó és kb. 3000 etióp katona tartja a víz felett a Baidoába és Mogadishuba visszaszorult ideiglenes kormányt.

Nigéria új minisztert nevezett ki, akinek feladata az erőszakhullámmal küzdő Niger-delta rendberakása. Ufot Ekaetta elvileg 360 millió dollár kerettel rendelkezhet majd.

Kongóban a harcok kiújulásától félnek a békefenntartók, legalábbis erre utaló jeleket vélnek felfedezni. A CNDP fegyveres csoport vezetője, Nkunda tábornok azonban tagadta, hogy efféle szándékai lennének.

Szólj hozzá!

Címkék: etiópia szomália nigéria guinea conakry kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr4839485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása