HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Átvette a főváros irányítását a katonai junta Guineában

2008.12.25. 06:26 silenthunter

A Moussa Camara kapitány által vezetett puccsista csapatok bevonultak Guinea fővárosába, Conakryba, és ott katonai parádét tartottak. Camara bejelentette: 2010 decemberéig, azaz két évig kívánnak kormányozni, utána pedig tiszta választásokat szeretnének tartani. A közhangulat megosztott, bár Conakry utcáin több ezer ember ünnepelte a Conté-kormányzat bukását. A miniszterelnök és a parlament vezetője kitartanak az mellett, hogy a lázadók csak a hadsereg töredéke felett rendelkeznek, és hogy bukásra vannak ítélve - a fővárosi parádé azonban nem erre utal. Camara egy 32 tagú katonai junta, a CNDD vezetője, két nappal ezelőttig a hadsereg üzemanyag-utánpótlását igazgatta - ma már elnöknek nevezhette magát. A CNDD most kijárási tilalmat rendelt el és miniszterelnök kinevezésére készül.

Úgy tűnik, a külföldi nyomás hatására az Nur Adde (ex)miniszterelnök vezette frakció diadalmaskodhat a belviszálytól sújtott Szomáliában. A mai nap során lemondott az utódjaként beiktatott és azóta is vitatott legitimitású Mohamed Guled "Gamadheere" miniszterelnök, sőt, Ahmed Yusuf elnök is a lemondását fontolgatja: a hírek szerint már meg is írta a nyilatkozatát, amit vasárnapra időzít. A harcok persze ma sem álltak le: Baidoában 3 rendőr halt meg egy aknatámadásban, Mogadishuban pedig ugyanannyi civil sebesült meg a harcok kereszttüzében.

Desmond Tutu, Nobel-békedíjas egykori püspök Mugabe zimbabwei elnök elmozdítását szorgalmazza. Ehhez akár a fegyveres beavatkozás fenyegetését is eszközként játszaná meg.

A nigériai hadsereg betiltotta katonáinak a szirénák és az ostorok használatát és viseletét: az intézkedések a banditizmus és a túlkapások elleni harcot szolgálják.

Szólj hozzá!

Címkék: szomália nigéria zimbabwe guinea conakry

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr87840826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása