HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Az AU békefenntartóira támadtak Szomáliában

2009.01.18. 06:19 silenthunter

Amitől sokan tartottak, bekövetkezett: Szomáliában az etiópok kivonulása után fenyegetéseiket betartva az Al-Shabaab iszlamista csapatai megtámadták a Mogadishuban állomásozó AU-békefenntartókat. A burundi katonák nem szenvedtek el veszteségeket a támadásban. A békefenntartók (AMISOM) parancsnoka jelezte: nem félnek az iszlamistáktól, pláne hogy immár az ENSZ támogatására is számíthatnak (igaz egyenlőre csak szóban). Közben Aweys sejk, az ARS/Asmara csoport vezetője jelezte: nem tartja kívánatosnak a nemzetközi "megszállók" újabb felvonulását; várhatóan a további mérsékelt iszlamista csoportok is hasonlóan fognak reagálni az ENSZ fokozódó aktivitására.

Zimbabwéban Robert Mugabe elnök politikai ellenfelei igyekeznek elkerülni az egyre jobban érő vérontást (lásd tegnap). Morgan Tsangvirai ellenzéki vezető és az UNICEF vezetője is tárgyal/tárgyalt az elnökkel, előbbi a hatalommegosztásra, utóbbi a kolera elleni harcra koncentrálva. Meglátjuk, lesz-e bármiféle előrelépés, én elég szkeptikus vagyok.

Gabonban lezuhant a francia hadsereg egy helikoptere. A helikopter röviddel felszállás után csapódott földhöz, 10 utasa közül 1 meghalt, 6 eltűnt, eddig 3 túlélőt találtak csupán, egyikük súlyosan sebesült. Gabonban állandó francia katonai jelenlét van a 6. tengerészgyalogos-zászlóalj (6. BIMa) képében, a veszteségek valószínűleg az ő soraikat érték.

Szólj hozzá!

Címkék: franciaország ensz szomália au zimbabwe gabon

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr59884757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása