HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Visszavonuló etiópok, magabiztos iszlamisták Szomáliában

2009.01.20. 08:02 silenthunter

A Szomália keleti részét (Mogadishu, Afgoi) kiürítő etióp csapatok most beérkeztek a kormány székhelyére, Baidoába, ahol kijárási tilalmat vezettek be. Tartózkodásuk minden bizonnyal átmeneti jellegű, ugyanis Etiópia fokozatosan vonja ki katonáit az országból. Délen ugyanők kiürítették Bardhere és Dinsor városait is, amiket Barre Hiiraale hadúr csapataival közösen birtokoltak eddig; a városokat szinte azonnal újra megszálták az iszlamisták (két hét szünet után). Mogadishuban kormánycsapatok a Jabhal Islamiya milíciával csaptak össze, de nem sikerült kiűzniük őket az általuk tartott rendőrállomásokról. Az iszlamista szövetségek elég magabiztosnak tűnnek - az Al-Shabaab megkezdte a város felé vezető főutak aknamentesítését, amiben a mozgalom arca, Muktar Robow személyesen is részt vett.

Zimbabwéban összeomlott az elnök és az ellenzék közti tárgyalások döntőnek gondolt köre is, nem sikerült megegyezni a hatalom megosztásáról. Ennek borzalmas hatása lehet az ország kilátásaira, bár sokan máris egy utolsó utáni kör létrehozásán munkálkodnak. Zimbabwe bukott államnak (failed state) számít: sok mindent elmond a helyzetről például az, hogy a napokban a tartalékbank igazgatójának farmját éhes katonák rohanták le és elraboltak 175 csirkét.

Folytatódik a vadászat az ugandai LRA lázadó csoportra Kongóban: az ugandai hadsereg ezúttal megöltek 9 fegyverest és elfogták parancsnokukat. Simon Opira immár az ötödik magas rangú LRA-vezető ugandai kezekben december közepe óta.

Tűzharc Darfúrban: a Muhajiria városából pár napja kiszorult SLA/MM csoport banditákkal csapott össze, akik egy konvojt támadtak meg. A kormánypárti milicisták sikeresen visszafoglalták azt, megölve egy fegyverest. A feszültség a napokban különösen magas a régióban, miután a lázadó JEM csoport elfogalta az immár említett Muhajiria városát.

Összeállt Közép-Afrika új kormánya: Touadera régi-új miniszterelnök új kabinetjének jelentőségét az adja, hogy az egykori kormányellenes csoport, a PARRD is kapott egy tárcát, jól mutatva az országban zajló békülési folyamat eredményességét.

Szólj hozzá!

Címkék: etiópia szomália szudán zimbabwe uganda darfúr közép afrikai köztársaság kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr2890233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása