HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Moammer Kadhafi lett az AU új elnöke

2009.02.03. 03:35 silenthunter

Szomáliában három fegyveres szervezet, az iszlamista ICU (a régi szervezet maradványa), valamint a mérsékelt Al-Isla és Ahlu Sunna is üdvözölte Sharif Ahmed sejk elnökké választását, sőt Yusuf Ahmed ex-elnök is hasonlóképpen tett. Sharif azonnal az AU etiópiai csúcsára repült, ahol a házigazdával megbékélési kísérletről állapodot meg. A szomáliai helyzet azonban változatlanul nagyon nehéz: Mogadishuban egy az AU-békefenntartók elleni merénylet után tisztázatlan körülmények között 18 civil halt meg. Ha minden igaz, az áldozatokat maguk a békefenntartók lőtték le, amikor egy konvojukat ért aknatámádás után tüzelni kezdtek 3 civileket szállító kisbuszra. Hiraan tartományban etióp katonák elfoglaltak egy fontos határmenti csomópontot, visszatérve az országba néhány nappal ezelőtti kivonulásuk után. Bakol tartományban pedig parlamenti képviselők egy új milíciát alapítottak a parlament székhelye, Baidoa visszafoglalására; napokon belül kiderülhet, sikerül-e az Al-Shabaabot visszaszorítani a kulcsfontosságú településről.

Az Afrikai Egyesült Államokat vizionáló Moammer Kadhafi líbiai elnököt választották az AU soros elnökévé a szervezet etiópiai csúcsán. A választást szokatlanul nagy vita előzte meg, Kadhafi ugyanis nem egyöntetűen népszerű a kontinens vezetői között, nyugaton terrorpártolással vádolták, mások pedig az emberi jogi kihágásaira hívták fel a figyelmet. Az elnök egyesítési projektje nem ért el túl nagy sikert az adisz-abbebai csúcson, a küldöttek inkább agyonhallgatták a dolgot, Kadhafi azonban nem csügged: szerinte a hallgatás beleegyezés.

Úgy tűnik, összeomlik Andry Rajoelina antananarivói polgármester puccskísérlete Madagaszkáron, miután a lakosság nagyrészt ignorálta sztrájkfelhívását, a tüntetők száma pedig 3000-re csökkent. Rajoelinának az AU ellenszenvével is szembe kell néznie. A belső válság miatt kialakult erőszakos incidensek eddig 68 emberéletet követeltek az országban.

Légicsapást intézett a szudáni kormány a JEM lázadók által birtokolt darfúri Muhajaria városa ellen. A városban változatlanul 190 UNAMID nemzetközi békefenntartó állomásozik, mivel az ENSZ nem volt hajlandó kivonni az embereit a városból Khartoum felszólítására. Ennek fő oka, hogy mintegy 5000 menekült talált védelemre az ENSZ-épületek közelében, akiknek sorsa bizonytalanná válna egy esetleges kivonulás esetén.

Sikerült beszámolót találnom arról a szombati összecsapásról, ami miatt a nigériai MEND szervezet visszavonta a tűzszünetet a napokban. A kormánykatonák (JTF) az Ateke Tom lázadóvezető által irányított NDV, valamint a PF csoportok fegyveresein ütött rajta. A csatában egy katona sérült meg.

Szólj hozzá!

Címkék: ensz etiópia szomália madagaszkár szudán líbia nigéria au darfúr

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr30919535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása