HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Nyerésben a puccsisták Madagaszkáron

2009.02.20. 02:25 silenthunter

16 embert tartóztattak le a szomszédos Egyenlítői Guinea fővárosában történt csütörtöki támadással kapcsolatban; mindannyian nigériaiak és a MEND lázadó szervezethez tartoznak. A támadók közül többen meg is haltak a tűzharc során, mások változatlanul bújkálnak. Előfordulhat, hogy a MEND (ami tagadja a szerepét) puccsot akart végrehajtani az olajban gazdag országban. Közben Nigéria területén folytatódik az "olajháború": a hadsereg (JTF) megtalálta azt a 2 orosz túszt, akiket Akwa Ibom államban raboltak el néhány hete. Az oroszok megszöktek a fegyveresektől, és 5 napja bolyongtak a környéken, mielőtt a haditengerészet a nyomukra bukkant volna. A jó hírt kiegyenlítendő: Bonny szigetén viszont 2 embert raboltak el fegyveresek. Bonny olajkitermelőhely, a Shell egyik helyi központja.

Madagaszkáron Andry Rajoelina polgármester, önjelölt elnök emberei elfoglalták 4 minisztérium épületét, és állításuk szerint átvették az irányítást az országban. Ravalomanana elnök idegességét mutatja, hogy kirúgta a hadsereg parancsnokát, valamint behívta annak 6 vezető tábornokát is. Számára az lehet az ijesztő, hogy a biztonsági személyzet meg sem próbálta megállítani Rajoelina embereit, ráadásul az elfoglalt minisztériumok között van a biztonságért felelős 2 tárca is.

Eltávolították a katonai ellenőrzőpontokat Mogadishuban, ezzel újabb lépést téve a nemzeti békülés előtt. A laktanyák nagy részét egykori ICU-csapatok, immár kormánycsapatok vették át. A békülés legnagyobb kerékkötői per pillanat az országba visszatérő etióp katonák lehetnek - Etiópia egyre kevésbé tűnik barátságosnak Ahmed elnök, egykori iszlamista vezető új garnitúrájával szemben.

Az SLA/Minnawi csoport harcolt a JEM lázadókkal Darfúrban, nem pedig a kormánycsapatok, jelentették ki khartoumi források a nap során. A JEM és Szudán két napja kötött szándéknyilatkozatot egy békeszerződésről, amit a tegnapi akció veszélybe sodort. Igen ám, csakhogy Minnawi a kormányzat szövetségese, ráadásul nincsenek repülői, amiket viszont használtak a JEM ellen, ha lehet hinni a híreknek. Rezeg a léc, a JEM akaratán múlhat, összeomlik-e ez miatt a békefolyamat.

Szólj hozzá!

Címkék: olaj etiópia szomália madagaszkár szudán nigéria egyenlítői guinea darfúr

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr14954060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása