HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Újabb Al-Kaida támadás Algériában

2009.02.24. 02:01 silenthunter

Jelentős mértékben megzavarhatta a stabilizálódási folyamatot a tegnapi szomáliai öngyilkos merénylet-pár. Ahmed Sharif elnök beiktatása óta először keveredtek ugyanis tűzharcba a kormányzat (TFG) és mérsékelt iszlamista partnereik (ICU/ARS) csapatai Mogadishuban. A harcok komolyságát bizonyítja, hogy 3 ember meghalt, 6 pedig megsebesült. Közben határbalhé van Kenyával: a vádak szerint az ország déli szomszédja segélyt szállító kamionokat foglalt le, amik egy menekülttáborba tartottak. Ráadásul a vádak szerint a határt átlépőket rendszeres "vámolják" a határőrök, azaz meg kell kenni őket, és egyébként is jogkörük túllépésével vádolják őket a táborokban tanusított brutalitás miatt. Jó hír viszont, hogy szabadult 3 korábban elrabolt indiai és a tegnap elrabolt pakisztáni segélymunkás is.

Folytatódik a nigériai olajháború: az Agip Bayelsa állambeli Brass telephelyét fegyveresek támadták meg. A katonaság (JTF) ugyan visszaverte őket, azonban a munkások fedezékben kellett, hogy maradjanak a több órás tűzharc során. Halottakról vagy sérültekről nincs hír. A Delta állambeli Port Harcourtban pedig folytatódik az emberrablások sora: ezúttal egy végzős főiskolai diákot és egy dzsippes nőt raboltak el két különböző incidens során. Minden bizonnyal váltságdíj ellenében szabadulhatnak majd. Plusz: kijárási tilalom őrzi a békét Bauchi városában, ahol szombaton törtek ki harcok keresztények és muszlimok között. Azért veszem elő megint, mert új adatok vannak az áldozatokról: 11 halott és 38 sebesült. Eddig, reméljük több már nem is lesz.

Algéria Kabylie régiójában az Al-Qaeda helyi szárnya (AQIM) 9 embert ölt meg egy gázlétesítmény ellen elkövetett támadásában. A 9 ember kivétel nélkül a SPAS biztonsági cég emberei voltak, nem tudni, kimondottan ők voltak-e a célpont. Valószinűbb, hogy Bouteflika jelnök újraválasztási kampánya hozta ki a legrosszabbat az AQIM-ból az utóbbi hetekben.

Egyiptom le is tartóztatott 3 embert a tegnapi kairói robbantással kapcsolatban, 15 másikat pedig tanúként hívott be. Mint ismeretes, egy gránátrobbanásban meghalt egy 17 éves francia lány, és mintegy 20an megsérültek Kairó egyik turistautcáján.

Dél-Darfúrban lovas Janjaweed milicisták meggyilkoltak két szudáni segélymunkást, 4 embert pedig megsebesítettek. A segélymunkások tömegközlekedésen utaztak, hogy ne irritálják a helyi banditákat dzsippjeikkel. Úgy látszik, ha nincs sapka, az a baj. Az új darfúri békefolyamatot a JEM és a hadsereg közötti villongások sem mozdítják elő, de a Janjaweedek terrorakciói még jobban hátráltathatják.

Szólj hozzá!

Címkék: egyiptom algéria szomália szudán terrorizmus nigéria kenya darfúr

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr64962237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása