HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Súlyos harcok Etiópia "Szomália" tartományában

2009.03.08. 02:04 silenthunter

Súlyos harcok folynak Etiópia keleti, Szomália tartományában (az azonos nevű országgal határos), ahol a szomáli klánok tagjaiból alakult lázadó szövetség összecsapott a hadsereggel. A tűzharcok péntek este óta zajlanak, eddig 25 halottról és 30 sebesültről szólnak a hírek. A főként az Ogaden klánhoz tartozó lázadók Zelawi miniszterelnököt diktátorként látják, aki tiporja a szomáli kisebbség jogait. Az összecsapások a hírek szerint az ONLF milícia és eddig Szomáliában (az országban) megszálló feladatokat ellátó csapatok között zajlanak Degah Bhur környékén.

Algériában két ember halt meg egy öngyilkos merényletben. Tadmait városában, Tizi Ozou közelében egy merénylő a hadsereg egyik bázisára igyekezett bejutni, amikor azonban megállította egy őr, felrobbantotta az övére csatolt robbanószereket. Az őrön és a merénylőn kívül egy arra járó idős civil is meghalt, 5 ember megsebesült. A támadás mögött a helyi Al-Qaeda szárny (AQIM) állhat, célja az ország megzavarása lehet az áprilisi elnökválasztás előtt.

A tegnapi napon autóbalesetet szenvedett Zimbabwe miniszterelnöke, Morgan Tsangvirai, közepesen súlyos sérülésekkel került kórházba, felesége pedig a helyszínen meghalt. Ma már meg is indultak a találgatások, hogy esetleg Mugabe elnök lehet a dolog mögött. Ez az egész mindenesetre veszélyezteti a Zanu és az MPC közötti törékeny békét és a hatalommmegosztást. Tsangivirai most Botswanába repült kivizsgálásra, én pedig reménykedem, hogy tegnap igazam volt, amikor nem írtam erről, balesetként aposztrofálva a történteket.

 

Szólj hozzá!

Címkék: algéria etiópia szomália terrorizmus zimbabwe

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr80988587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása