HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Madagaszkár: katonák az elnöki palotában

2009.03.17. 00:55 silenthunter

Madagaszkáron az elnöki hatalomra pályázó Andry Rajoelina-hoz hűséges lázadók katonák elfoglalták az elnöki palotát. A lépés nagyrészt szimbolikus, Marc Ravalomanana államfő ugyanis már napok óta egy másik palotában tartózkodik, amit saját szimpatizánsai vesznek körül. Rajoelina a nap során Ravalomanana letartóztatására szólította fel a katonaságot és a rendőrséget, azonban úgy tűnik, a katonasággal szemben az elnöki gárda még kitart az államfő mellett. Az ENSZ természetesen elítélte a puccskísérletet, de nem valószínű, hogy diplomáciai próbálkozásaiknak nagy kihatása lenne az események menetére.

Szomáliában órákon belül szabadult az a 4 segélymunkás, akiket a radikális Al-Shabaab által igazgatott, délnyugati Wajid városában raboltak el fegyveresek. Az incidens során nem került sor semmiféle erőszakos beavatkozásra. Közben véget ért a csata a központi El-Bur körzetében, ahol 35 ember halt meg és legalább 50 ember sebesült meg, 30.000 civil pedig menekülni kényszerült. Nem meglepő módon mind az Al-Shabaab, mind ellenfele, az Ahlu Sunnah Waljamaa saját győzelmét hirdeti. Az Al-Shabaab megköszönte a közreműködést az őket támogató Hizbul Islamiya milíciáknak. A két frakció a nyugati Bardhere városában is rivalizál, ott a Shabaab dominál, és újabban vegzálja az ellenfél szimpatizánsait.

Az Algéria keleti részén fekvő Chatabia városában iszlamisták öt emberrel végeztek. Először vasárnap este elvágták egy pásztor, valamint 300 birkája torkát, majd pedig másnap reggel egy bomba végzett 3 a helyszínre tartó családtaggal és egy hivatalos személlyel. Az április 9-én esedékes választások előtt hasonló támadások sora várható, a szélsőségesek így próbálják a közvéleményt az ellenük keményen fellépő Bouteflika elnökre való szavazástól eltántorítani.

17 embert fogott el a nigériai rendőrség Rivers államban, többüknek köze volt két rendőr korábbi meggyilkolásához. A művelet során két ellenállást tanúsító fegyverest le is lőttek. A rendőröket egy "Big Joe" nevű bandita vallomása vezette nyomra, a részletek a linkelt oldalon olvashatóak.

Szólj hozzá!

Címkék: algéria szomália madagaszkár nigéria

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr201006754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása