HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Szomália, Szudán: nyomás alatt a kormányzatok

2009.03.23. 02:43 silenthunter

Megköszönte Osama bin Laden kedves szavait a szomáliai Al-Shabaab iszlamista csoport. Bin Laden a múlt héten publikált egy hangfelvételt, amin a szomáliai dzsihád támogatására szólította fel a muszlimokat, aminek új célja az árulóvá vált Ahmed sejk elnök kormányzatának likvidálása. Laden szavaitól Aweys sejk, egy másik ellenzéki vezető sem határolódott el. Közben a kormány belső problémáit növeli az is, hogy a tekintélyes Hawiye törzs vezetői nem értenek egyet azzal az elképzeléssel, hogy újabb afrikai békefenntartók érkezzenek az országba. A külügyminiszter ezirányú kérésére reakciójuk az volt, hogy az etiópokhoz hasonlóan a békefenntartókat is ki fogják verni az országból. (Azok egyébiránt önszántukból vonultak ki.) Etiópia most egyébként is magyarázkodni kényszerül, miután Mogadishuban az egyik volt bázisukon feltártak egy tömegsírt, amelyben 5 szomáliai halott nyugszik. Ez már a második eset január óta, és könnyen lehet hogy még továbbiak lesznek.  A kormányzat pozíciója délnyugaton, Bay és Bakool régiókban is gyengülni látszik, miután a Hudur városában összpontosított kormányerők jelentős része dezertált és csatlakozott az Al-Shabaabhoz, meghiúsítva ezzel a Baidoa visszafoglalására tervezett offenzíva megindítását. És még egy hír: szokatlanul alakult a tegnap kalózok által elfoglalt indiai hajó sorsa: már ma szabadult, de előtte megverték a legénységet, elvették a mobiltelefonjaikat és elloptak 25 hordó olajat is. Ez minden valószínűség szerint azt mutatja, hogy nem a nagy kalózhálózatok valamelyike, hanem helyi, "maszek" eltérítők munkájáról van szó. Nem lenne jó fejlemény, ha már önálló kis csoportok is beszállnának a kalózbizniszbe.

Szudáni vallási vezetők fatwát (vallási rendeletet) adtak ki, arra szólítva fel Omar Beshir elnököt, ne vegyen részt a hónap végi katari Arab Liga ülésen. A határozat indoklása szerint félő, hogy vagy már úton odafelé a levegőben, vagy pedig Dohába érkezve lekapcsolná őt a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) alapokmányát aláírt államok egyike (például Katar). Ez jelentős nemzetközi bonyodalmakhoz vezethetne. Közben Darfúrban két kormánypárti törzs, az arab Habaniya és a fekete-afrikai El-Falata csapott össze, 34 ember meghalt, 9 megsebesült. A két törzs már decemberben is egymásnak feszült (lásd az aznapi blogot), akkor 30 ember halt meg. A dolognak nincs köze a darfúri szituáció alakulásához, ugyanis mindkét nomád csoport Khartoum zsoldjában van. Az ok sokkal inkább a föld körüli vita lehet, a két törzs ugyanis szomszédos és nomadizáló mozgásuk miatt gyakran alakul ki súrlódás köztük.

Szólj hozzá!

Címkék: etiópia szomália szudán darfúr

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr331019370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása