HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Belharc Szomáliában, aggasztó jelek Kongóban

2009.03.28. 03:29 silenthunter

Újabb összecsapásokról érkezett hír Szomáliából. Mogadishuban két rivális iszlamista frakció (valószínűleg a két részre esett Hizbi Islamiya tagjairól lehet szó) esett egymásnak, az eredmény két halott és több tucat sérült. Bardhere városában a mérsékelt Ahlu Sunnah Waljamaa milíciák hajtottak végre eredményes támadást a helyi Al-Shabaab csoport ellen: megölték Elwaq körzet iszlamista vezetőjét és egy társát. Az Ahlu Sunnah közben a Bay és Bakool régióbeli csapatait összevonta Elbarde városában, ahol azok csatlakoztak a helyi kormánycsapatokhoz. Abu Ismail csapatai egy újabb Baidoa elleni kormányoffenzívában vehetnek majd részt: az előző két támadás összeomlott. Közben Uganda hivatalosan is megerősítette, hogy egy újabb zászlóaljnyi békefenntartót küldött az országba: ez 800 katonát jelent, amivel az AMISOM-misszió létszáma 3500-ra emelkedik.

Újabb jelei mutatkoznak az erőszak visszatérésének Kongóba. Kivu régióban Pinga falut terrorizálják ismét FDRL és PARECO milíciák; bár eddig nem történt támadás, a 8500 lakos pánikol a fel-feltűnedező fegyveresek miatt, és az ENSZ is osztja az aggályaikat. Közben Uélé régióban sem jobb a helyzett: itt az LRA milícia miatt kellett visszafordulni egy segélykonvojnak, és több falu is támadásokat jelentett. Az LRA a szomszédos Dél-Szudánba is átportyázik, a legutóbbi támadásukban két ember halt meg. A hónap elején úgy tűnt, Kongó, Ruanda és Uganda közös fellépése megszűntetheti az FDRL és az LRA terroruralmát, azonban a két vendéghadsereg kivonulása után sajnos megint a régi kerékvágás visszatérése fenyeget.

Szudán gyanúja egyre erősebb, hogy januárban és februárban Izrael hajtotta végre azt a két bombázást, melyek során 40, konvojban közlekedő fegyverkereskedő halt meg az egyiptomi határ közelében. Ehud Olmert miniszterelnök annó azt nyilatkozta, az ország lecsapott, ahol csak tudott, Szudánt azonban nem említette név szerint. A NY Times mindenesetre kész tényként számol be az izraeli részvételről.

 

Szólj hozzá!

Címkék: izrael szomália szudán uganda dél szudán kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr551030418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása