HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kiállt a szudáni elnök mellett az Arab Liga

2009.03.31. 01:38 silenthunter

Komoly külpolitikai győzelmet aratott Omar Beshir szudáni elnök, az Arab Liga katari gyűlése ugyanis támogatásáról biztosította a nemzetközi elfogatóparancs elleni ellenállásában. Beshir ezt megelőzően egy ENSZ-ellenes beszéddel fokozta a hangulatot. A showt azonban nem ő, hanem Kaddhafi líbiai elnök lopta el, aki éles szópárbajba keveredett a szaudi királlyal, amit aztán a katari államfőnek kellett elsímítania.

Jó hír a szomáliai kormánynak, hogy az AU 1 millió dolláros támogatást jelentett be az ország biztonsági erejének kiépítését elősegítendő. Kell is a pénz, a harcok ugyanis folyamatosak. Mogadishuban ezúttal a Karan körzetben tört ki lövöldözés, aminek eredményeként 1 ember meghalt és 11 megsérült. A körzet a város egyik nyugodtabb részének számított, és először volt itt harc, mióta az új elnökhöz lojális ICU-milíciák vették át az ellenőrzését. A város egy másik körzetében is fegyverzaj volt, onnan két halottat jelentettek. Közben a városban a K4 út közelében lelőttek egy prominens politikust. Abdirahman Mohamud Jimale annó a 2007-es mogadishui klánok közti konferencia egyik szóvivője volt, és ha minden igaz, akkor kormányzati katonák lőtték le ismeretlen okokból. Délen, Baidoa közelében kormányzati csapatok az Al-Shabaab radikálisaival csaptak össze. Szokás szerint mindkét fél győzelmet jelentett, ami biztos, hogy legalább 7 halott van. Baidoa visszafoglalására a kormányzat már több offenzívát indított, és a napokban is várható volt egy újabb miután az Ahlu Sunnah Waljamaa milíciák is csatlakoztak a kormányerőkhöz. Holnap valószínűleg újabb információk lehetnek.

3000 kongói kormánykatona és mintegy 100 ENSZ-békefenntartó vonul be a Garamba nemzeti parkba, hogy ott sakkban tartsa az ugandai LRA lázadókat, akik terrorizálják a lakosságot. Az ugandai hadsereg decembertől februárig igyekezett kiirtani a Joseph Kony vezette, kegyetlenségéről híres csoportot, azonban a kinshashai kormány február során megkérte az ország erőit a távozásra. A kongói seregek most az ugandai erő által hagyott igyekeznek betölteni az ENSZ-katonák segítségével. Kony közben békét kért: ennek esélye kicsi, miután a legutóbbi béketárgyalásokat csúnyán elrontotta.

Szólj hozzá!

Címkék: ensz szomália szudán líbia au uganda kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr221036711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása