HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Amerikai képviselő látogatott Szomáliába

2009.04.14. 04:43 silenthunter

Az Obama-adminisztráció igyekszik kihasználni a napokban lezajlott kalózdráma farvizét arra, hogy média-felületet szerezzen afrikai terveinek. Obama friss beszédjében a kalózkodás megállítását tűzte ki célul, és hasonló értelemben beszélt a mogadishui villámlátogatást tevő Donald Payne kongresszusi képviselő is. A demokrata honatya magas rangú szomáliai politikusokkal találkozott, és bár gépére az Al-Shabaab felszálláskor aknatüzet zúdított, a politikus megúszta a bátor kirándulást - két civil viszont meghalt, 18 pedig megsebesült. A Shabaab a városi kikötőt is lőtte, ahol épp felszerelést pakoltak ki egy hajóról az egyébként a kongresszusi képviselőt is védő AMISOM békefenntartók számára. A tűzharcban 10 ember meghalt, 18 pedig megsebesült. A város K4 negyedében egy bomba robbant, egy katona meghalt, az elkövető eddig ismeretlen.

Nigériában támadás érte a Shell egyik vízi kitermelőközpontját. A motorcsónakokkal érkező banditák tűzharcba keveredtek a hadsereg a létesítményt védő hajós egységével, egy (néhány forrásnál 3) katona és kilenc fegyveres meghalt. Bár a katonák négy hajót is elsüllyesztettek, a megmaradt lázadók elkötöttek két fegyveres hajót, és saját forrásaik szerint 4 katonát túszul ejtettek. A kormányzat közben egy vitatott, széles körű amnesztiatervezettel igyekszik elsímítani a Niger-deltában egyre komolyabb méreteket öltő banditizmust. Ha a törvény átmegy, mintegy 5000 fegyveres kaphat új esélyt, köztük olyan hírhedt bűnözők, mint Ateke Tom vagy éppen Henry Okah.

A Nyugat-Szahara függetlenségéért küzdő Polisario Front tagadja Marokkó pénteki vádjait, miszerint emberei átléptek volna a demarkációs zónába, valamint ott lődöztek és aknamentesítettek volna. A front szerint az incidens csak Marokkó találmánya, egy békés tüntetésről volt szó, a vonal algériai oldalán. Rabat és a Polisario is az ENSZ BT-hez fordult egyébként is hamarosan esedékes Alan Doss ENSZ-különmegbízott beszámolója a térségben lévő szituációról.

Szólj hozzá!

Címkék: usa ensz olaj szomália marokkó nigéria nyugat szahara

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr621063590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása