HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Belga hajó a kalózok legújabb áldozata

2009.04.19. 02:26 silenthunter

A Seychelles-szigetektől párszáz mérföldre szomáliai kalózok kerítettek hatalmukba egy belga hajót és annak 10 matrózát. Egy spanyol és két francia hadihajó máris a körzetbe siet, hogy  a hajót még a 700 km-re lévő szomáliai partok előtt megállítsák, a brüsszeli kormány pedig vészülést tartott egy esetleges beavatkozás lehetőségéről. Közben a holland De Zeven Provinzien fregatt meghiúsított egy támadást egy görög tanker ellen, sőt, a katonák átmásztak a kalózok anyahajójaként szolgáló dhow-ba, ahol 20 halászt szabadítottak ki. A lefegyverezett kalózokat azonban kénytelenek voltak elengedni - a NATO ugyanis a legritkábban tartóztat le embereket a környéken. Nem járt azonban ilyen jó a Phillips kapitányt elrabló kalóznégyes utolsó életben lévő tagja: amerikai bíróság ítélkezhet majd felette, nem túl jó kilátásokkal. Közben a szomáliai parlament egyhangúan elfogadta a Sharia-törvénykezés bevezetését: az iszlámon alapuló jogi rendszer alkalmazásával a szélsőségesek játékterét próbálják leszűkíteni. A Hizbul Islam ellenzéki szövetség mindenesetre máris üdvözölte a döntést.

A hágai bíróság hozzákezdett a szudáni kormányzat és dél-szudáni autonóm régió közti per tárgyalásához, aminek célja Abyei régió státuszának tisztázása. A régió olajban gazdag, és pont a két terület határán fekszik, 2011-ben népszavazással szeretnék tisztázni, hova is kerül végül, addig pedig különleges státuszban északnál marad. Az biztosnak tűnik, hogy Abyei lakosságát főként a déllel szövetséges Ngok Dinka törzs teszi ki. A régió határaiban azonban nem tud megegyezni a két fél, ehhez kell Hága segítsége. A dolog azért vicces, mert Szudán nem kooperál a Nemzetközi Büntetőbírósággal (ICC), Hágát azonban legitimnek tartja.

Szólj hozzá!

Címkék: szomália szudán kalózok dél szudán

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr281073675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása