HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

7 órás hajsza után futni hagyták a kalózokat a NATO hajói

2009.04.20. 02:25 silenthunter

Változatlanul a szomáliai kalózokkal van tele az Afrikával foglalkozó sajtó. A kanadai Winnipeg és az amerikai Halyburton hadihajók, valamint a helikopterek hét órás üldözés után elfogtak egy kalózcsónakot és annak 7 fős állig felfegyverzett legénységét, miután azok megtámadtak egy norvég tankert. Azonban mivel a kalózok nem kanadaiakat támadtak meg, és nem is kanadai vizen, ezért a Winnipeg kénytelen volt útjára engedni őket, igaz lefegyverezve. Fülöp-szigetek kormányzata közben sajátos taktikával igyekszik elejét venni a további incidenseknek: megtiltotta állampolgárainak a Szomália körüli tengerszakasz használatát. Az aggodalom érthető: ezen országból van a legtöbb túsz a kalózok birtokában per pillanat. Az azonban kétséges, hogy hogyan fogják ezt a rendelkezést betartatni. Mogadishuban közben ezrek tüntettek a Sharia törvénykezés bevezetése miatt: a rendeletet a kormány tegnap szavazta meg. Az ország közbiztonsága azonban még mindig romokban: Bakool régióban az Orvosok Határok Nélkül (MSF) szervezet két munkatársát rabolták el fegyveresek.

Szabadult Nigériában az a brit túsz, aki még szeptemberben került fegyveresek fogságába. Robin Barry Hughes a legnagyobb militáns mozgalom, a MEND foglya volt, elsőre úgy tűnik a szervezet saját szakállára engedte el őt bár könnyen lehet, hogy valamiféle megegyezés volt a színfalak mögött a kormányzat és a lázadók között.

Az egyiptomi Qena város mellett fekvő Hagaza falujában két kopt keresztényt lőttek le, egyet megsebesítettek muszlim támadók. A vérengzés nem feltétlenül vallási okokból volt, a két érintett klán szembenállása már 2004 óta tart. A négy támadó, akik valószínűleg előzőleg vendettát fogadtak, egyelőre szökésben van.

Szólj hozzá!

Címkék: egyiptom szomália nigéria kalózok

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr741075303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása