HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Még az idén választások lehetnek Madagaszkáron

2009.05.01. 01:36 silenthunter

Madagaszkáron az év végéig választásokat igért a vitatott legitimitású Andry Rajoelina elnök, aki puccsal került hatalomra. A bejelentés azután jött, hogy őrizetbe vették az előző elnök pártján álló Rakotonirina (ellen)miniszterelnököt, tovább fokozva az utcai demostrációk miatt amúgyis feszült helyzetet. Rajoelina eredetileg 2010-re igérte a választásokat, az előrehozásban az is szerepet játszhatott, hogy rezsimjét senki nem ismerte el világszerte.

Szabadult a Nigériában 13 napja raboskodó kanadai Julie Ann Mulligan, miután a rendőrség rajtaütött elrablóin és lekapcsolta őket. Mulligan beteg (maláriás), de a beszámolók szerint az állapota jónak tűnik. Közben Ebonyi államban az Ezza és Ezzillo törzsek között 24 órán belül kiújult a harc azután, hogy a már egy ideje ott állomásozó hadsereg elhagyta az általuk lakott területeket: egy embert lefejeztek, legalább három eltűnt, a rendőrök elmenekültek. A rögtön visszatérő hadsereg azonnal őrizetbe vett pár embert. A konfliktus 2008 május 10 óta tart, és egy földtulajdoni vitán alapszik, eddig 50-50 ember halhatott meg a két oldalon.

Miközben a szomáliai parlament képtelen volt összeülni az aggályos biztonsági helyzet miatt, kivégezték az Al-Shabaab egyik helyi vezetőjét Mogadishuban: az üzlete előtt ülő férfivel 3 gyilkos végzett. Az efféle támadások eddig inkább pont az Al-Shabaab védjegyét képezték, úgy tűnik most ellenük fordulhat saját módszerük.

Az ENSZ-BT egyhangú határozattal egy évvel, 2010 április 30-ig meghosszabbította a szudán déli részén állomásozó missziója mandátumát. Az UNMIS (nem összetévesztendő a darfúri UNAMID misszióval) fő feladata a nehéz szociális helyzetben lévő Dél-Szudán rendezésében való részvétel.

Szólj hozzá!

Címkék: ensz szomália madagaszkár nigéria dél szudán

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr621096758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása