HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Átállt az iszlamistákhoz egy szomáliai hadúr

2009.05.13. 02:50 silenthunter

Tovább zajlanak a harcok a kormány megbuktatására törekvő iszlamista milíciák és a kormánycsapatok között Szomália fővárosának, Mogadishunak utcáin. A mai harcokban legalább 10 ember halt meg a leginkább sújtott északi részeken, a civil halottak összlétszámát a hétvége óta immár 113-ra becsülik, a sérültekét 345-re. Különösen problematikus, hogy a felkelőket külföldi, pán-iszlamista önkéntesek segítik, az embernek beugrik az Al-Qaeda támogatás is (az Al-Shabaab szervezet kapcsolatai az AQ-val például jól dokumentáltak). A menekültek számát eddig 27.500-ra teszik, jelentős részük azokból tevődik ki, akik pár hónapja tértek vissza különböző táborokból az új egységkormány beiktatásának hírére. Egy taktikai győzelmet máris elértek a radikálisok: a hűtlenségéről hírhedt, a Hizbul Islam milíciák kormánypárti szárnyát vezető Inda'ade hadúr csupán napokkal azután, hogy múlt héten a kormány mellett kötelezte el magát, most átadta fegyvereit, embereit és járműveit az Al-Shabaabnak. Ezzel megszűnt a Hizbul Islam milíciák megosztottsága, és immár teljes mellszélességgel sorakoznak fel a Shabaab mellett a harctéren. Inda'ade azután döntött így, hogy az ellenfél bekerítette a pozícióit, az eredeti terv a Hizbul Islam másik szárnya (Aweys sejk) előtti fegyverletétel volt, a Shabaab azonban ezt nem engedte és maga vette át a hadúr csapatainak maradványait.

Három szudáni rendőr meghalt, egy megsérült Dél-Darfúrban, ahol Nyala városában lovas és tevegelő fegyveresek (talán Janjaweed milicisták) támadtak rájuk. A cél a fegyvereik megszerzése volt, ami sikerült is, a rendőrség pedig eddig sikertelen az elkövetők felkutatásában.

 

Szólj hozzá!

Címkék: szomália szudán darfúr

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr711118491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása