HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Ismét etióp felvonulás fenyeget Szomáliában

2009.05.20. 03:42 silenthunter

Úgy tűnik, a Szomáliából az év legelején kivonult Etiópia megelégelte a radikálisok utóbbi napokban folyó térnyerését az ország középső részén (Middle Shabelle és Hiiraan tartományok), és ez utóbbi tartomány stratégiai fontosságú Kalabeyr városába ismét etióp csapatok vonultak be - 18 teherautónyi. Hivatalosan persze tagadják a dolgot, az erőfitogtatás azonban egyértelműnek tűnik. Az etiópok már csak azért sem szállhatják meg az országot ismét, mert hatalmas az ellenállás velük szemben, újbóli megjelenésük pedig döntő csapást mérne a velük kvázi-szövetséges Ahmed sejk mérsékelt kormányzatára, helyzetbe hozva a radikális iszlamista Aweys sejket és követőit. Az Al-Shabaab milicisták közben szétkapták az általuk a hétvégén elfoglalt Jowhar város ENSZ-irodáját: a személyzetet még a város eleste előtt evakuálták, a felszerelés viszont immár az iszlamistáknál van.

Folytatódik a nigéria hadsereg harccsoportjának (JTF) offenzívája a Niger-delta lázadói ellen. Ezúttal a Camp Iroko nevű bázist sikerült megtalálniuk és elpusztítaniuk Delta államban, Warri környékén. Az érintett MEND lázadó szervezet persze tagadja hogy Camp Iroko elesett volna, sőt szerintük az offenzíva kezdete óta csak 5 gerilla halt meg - ez a tagadás ugyanannyira hihetetlen, mint a hadsereg állításai a szinte számolatlanul megölt fegyveresekről. Most attól lehet tartani, hogy a Delta államból kiűzött gerillák Bayelsa államban gyülekeznek ellentámadásra. A hadsereg további akciókat ígér.

Csád bejelentette: katonai akcióra készül Szudán határmenti területén, miután ott ismét lázadók gyülekeznek támadásra. N'Djamena napok óta azzal érvel, joga van követni az őt megtámadókat a szomszéd állam területére. Szudán figyelmeztette a vele nem túl jó viszonyban lévő szomszédot: ne tegye, mert ellenlépésekre számíthat. Ez a fenyegetés azonban erőtlen: az érintett Nyugat-Darfúrba nemigen tud bevonulni a hadsereg, ott nagyrészt a JEM és SLA lázadó csoportok irányítanak.

Szólj hozzá!

Címkék: olaj etiópia szomália szudán nigéria csád darfúr

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr651132662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása