HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Sikertelen kormánykatonák Mogadishuban

2009.05.24. 04:38 silenthunter

A szomáliai kormány sajtótájékoztatót tartott, melyen bejelentette, csapatai elérték a kitűzött rövidtávú céljaikat mogadishui offenzívájukban és birtokukba vették a főváros egyes részeit. Ennek a hírnek gyökeresen ellentmondanak a helyszíni beszámolók, mi szerint az iszlamisták visszavették az elvesztett pozícióikat, sőt már közvetlenül az elnöki palotát támadják gránátvetőkkel - ma 3, tegnap 45 ember halt meg, az AU-békefenntartókat is megtámadták. Közben dagad a külpolitikai balhé: miután az AU ENSZ-szakciókat követelt a lázadókat támogató Eritrea ellen, az visszahívta AU-nagykövetét. Eritrea elvileg fegyverekkel teli repülők sorát küldte a Hizbul Islam és Al-Shabaab csoportoknak, bár az asmarai kormányzat ezt váltig tagadja.

Egyiptom immár 7 embert kapcsolt le a február 22-edikei kairói terrortámadással kapcsolatban, amiben akkor egy francia lány meghalt. A 7 ember elvileg egy Al-Qaeda közeli sejtet alkotott, soraikban 2 egyiptomi mellett külföldiek is voltak - egy albán-francia, egy egyiptomi-brit, két palesztin, és egy tuniszi-belga. A magát a Palesztínai Iszlamista Hadseregnek nevező csoportnak még több tagját is keresik a hatóságok, a már elfogottaknál fegyvereket és robbanószereket találtak. Ez az első hivatalos Al-Qaeda fogás az országban.

Közös átmeneti kormány felállításában és 14 hónapon belüli elnökválasztásban egyezett meg a madagaszkári kormány és ellenzéke. Rajoelina puccsista elnök és az általa megbuktatott Ravalomanana (ex)elnök egyaránt meg szeretné magát méretni az említett választásokon.

Szólj hozzá!

Címkék: egyiptom szomália madagaszkár terrorizmus au eritrea

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr691140124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása