HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Visszafoglalt egy darfúri várost a szudáni hadsereg

2009.05.29. 01:26 silenthunter

Egyre határozottabbak azok a hangok, mi szerint a hadsereg teljesen értelmetlen háborút indított Nigériában a deltavidék lakói ellen. Elsősorban azzal vádolják őket, hogy az általuk első számú célpontnak nevezett Tompolo lázadóvezér a szövetségesük volt, elüldözése pedig nem segíti a békefolyamatot. Most az is felmerült, hogy a katonák pénzügyi kapcsolatban vannak a lázadókkal. A kép nem egyértelmű: az érintett vidéket lakó Ijaw nép szerint felesleges vérontás és népirtás zajlik, a katonák a civilek védelméről és a gerillák elleni csapásról beszélnek. Az akciók a Gbaramatu királyságban mindenesetre annak ellenére is folytatódnak, hogy a legnagyobb lázadószervezet, a MEND ott tűzszünetet hirdetett és el is hagyta a környéket (a Tompolo féle FNDIC-milíciákkal együtt). A katonák most bombákat találtak Okerenkokóban. A harcok persze felfelé lökik az olajárat - immár 63 dollár egy hordó. Az országnak a magas ár jó lenne, azonban amit azon nyernének, azt elvesztik a kieső kitermelésen.

A szudáni hadsereg visszafoglalta a darfúri Kornoi városát, miután azt a JEM lázadók kiürítették. A JEM néhány napja még a szomszédos Umm Beru elfoglalásával kísérletezett. A katari Dohában közben tárgyalások újabb köre kezdődik a két fél között: a JEM azt ígérte, 60 foglyot (katonákat) enged el jóindulata jeleként. Efféle tárgyalások voltak a múltban is, az eredményük azonban szinte semmis, miután azt a kormányzat általában napokkal utána fel is rúgta, legutóbb lázadó állások bombázásával.

Polgárháborúval fenyeget a hadsereg Zimbabwéban, ahol Mugabe elnök és ellenzéke vív ádáz harcot a központi bank elnökének, Gideon Gonónak az újrakinevezésével kapcsolatban. Tsangvirai miniszterelnök és pártja Gono azonnali kirúgását szeretné, Mugabe általi megerősítése ugyanis felrúgja a két fél között kötött hatalommegosztási paktumot. Tsangviraiék most a Dél-Afrikai Fejlesztési Közösségnél (SADC) lobbiznak beavatkozásért. Ebben a képletbe lépett bele a hadsereg: vezetői kijelentették, Gono mögött állnak, és akár fegyverrel is meg fogják védeni pozícióját.

Szólj hozzá!

Címkék: olaj szudán nigéria zimbabwe darfúr

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr661150128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása