HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Közös megegyezéssel tolódnak a mauritániai választások

2009.06.03. 02:13 silenthunter

Tolódnak a választások Mauritániában: az eredetileg szombatra tervezett első kört július 18-ára csúsztatta a katonai junta és az ellenzék, közös megegyezésben. Mint ismeretes, Aziz tábornok és emberei augusztusban ragadták magukhoz a hatalmat az általuk iszlamistának gondolt demokratikusan megválasztott elnöktől. Aziz áprilisban lemondott, hogy részt vehessen a választásokon, azt azonban az ellenzék bojkottálta volna, ezért Aziz nagy arányú ámde illegitim győzelmet arathatott volna. Az új kör most legitimitást, de egyben politikai versenyt jelenthet a felek számára az országban.

A mai napon is folytatódtak a harcok a szomáliai Mogadishuban a kormányerők és az iszlamisták között. Ezúttal a kormánycsapatoknak sikerült visszafoglalniük egy rendőrállomást a reptér környékén (Dharkinley körzet), a hat órás csatában legalább 3 ember halt meg. Yaqshid körzetben is csaták voltak, és ha minden igaz és nem csak a hírek keveredtek össze, itt is elfoglaltak a kormányerők egy rendőrállomást a Hizbul Islam milíciáktól. Közben az ez utóbbi szervezetet vezető Aweys sejk bejelentette, a két nagy ellenzéki mozgalom (Hizbul Islam, Al-Shabaab) összevonásán dolgozik, a tárgyalások előrehaladott állapotban vannak. A kormánynak ez azért lenne rossz hír, mert ez az egymással eddig is szövetséges erők közti még effektívebb erőforráselosztást és koordinációt jelentene a hadsereg elleni harcban.

Fura hír Nigériából: a MEND lázadó szervezet elengedné Mathew Maguire kilenc hónapja elrabolt brit túszt, ő azonban úgy döntött, inkább a gerillákkal marad mint emberi jogi aktivista, és csak akkor hajlandó a saját elengedésébe beleegyezni, ha a MEND elfogott vezetője, Henry Okah is szabadon bocsájtásra kerül. Közben a Delta-háború is folytatódik: Bayelsa államban tömeges menekülésekről számoltak be, az ottani Ijaw faluk a Delta államban tapasztalt katonai fellépéstől tartanak. A Delta-állambeli menekültek viszont épphogy már szeretnének hazatérni, mert a menekülttáborokban nagyjából éheznek. Rivers államban olajcsöveket szerettek volna megrongálni fiatalok, ebben a hadsereg sikeresen akadályozta meg őket.

Szólj hozzá!

Címkék: olaj szomália nigéria mauritánia

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr391160469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása