HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Törzsi harcosok támadtak ENSZ-konvojra Szudánban

2009.06.14. 18:40 silenthunter

Legalább 40 ember halt meg Dél-Szudánban, amikor a Jikani Nuer törzs fegyveresei lőni kezdtek egy 27 hajóból álló segélykonvojt. A hajók a rivális Lou Nuer törzsnek szállítottak élelmiszert; a Jikanik azt követelték, kutathassák át a járműveket fegyvereket keresve, azonban az első átvizslatása után valamiért mégis tüzet nyitottak a dél-szudáni katonák (SPLA) által kísért ENSZ-hajókra. Az áldozatok nagy része katona, egyes források szerint akár 66-an is meghalhattak. Dél-Szudán borzasztó évet él át: már több százan haltak meg törzsi csatákban, amik általában élelmiszerről szólnak, keménységüket pedig a polgárháború során felhalmozott fegyverek számossága és elérhetősége adja.

Lázadók és kormánykatonák csaptak össze Közép-Afrikában. Ndele városában a CPJP-csoport szerint 24, a hadsereg szerint 2 katona halt meg, amikor gerillák támadtak rájuk. Az ország északi részében aktív CPJP vezetője Charles Massi egykori miniszter pár hete börtönben van, a hatóságok szervezetének szétesésében bíztak - úgy tűnik, hiú ábránd volt.

A Chevron olajcég újabb létesítményei estek a MEND lázadószervezet áldozatául Nigériában. Egy telephely és egy vezeték után a gerillák most 3 olajkutat semmisítettek meg Delta államban. A hadsereg annak ellenére is képtelen megakadályozni az iparágat sújtó rendszeres támadások végrehajtását, hogy a múlt hónapban hosszú és kemény tisztogató hadműveletet indított az államban a lázadók ellen.

Bár Etiópia tagadja, helyszíni beszámolók szerint csapatai ismét behatoltak Szomáliába és a határtól 30 km-re lévő Balanbal városban rendezkedtek be. Etiópia elismerte, hogy csapatai felderítő missziók sorát hajtották végre a határ mentén, ezúttal azonban fabrikációnak nevezte a híreket, amik ha bebizonyosodhatnak, az erősen etiópellenes iszlamista lázadók támogatottságának jelenthetnek pluszpontokat. Közben klánmilíciák ütköztek meg egymással Hiiraan és Middle Shabelle régiók határán. A két csapat már régóta rivalizál egymással Elbaras és Elkoriole falvak környékén, ami a helyieket nem érinti pozitívan. Most úgy tűnik, megint visszaállt a viszonylagos nyugalom.

20 ember ellen emeltek vádat drogügyletekkel kapcsolatban Guinea(-Conakry)ban. A katonai junta kommunikációja szerint az országot behálózó drogmaffia ellen harcol, szándékaikat azonban ködössé teszi, hogy a vádlottak többsége a puccsal megdöntött egykori rezsim magas rangú katonája. Persze valószínűleg a vádlottak tényleg részt vettek az állam legfelsőbb szintjeit is átható drogbizniszben, a 20 ember kiválasztása azonban erősen politikai elvek alapján történhetett.

Szólj hozzá!

Címkék: olaj etiópia szomália szudán nigéria közép afrikai köztársaság dél szudán guinea conakry

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr61184730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása