HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Zimbabwe kitart a véres gyémántjai mellett

2009.07.11. 11:55 silenthunter

A Kimberley Process (KP) nevű, a gyémántok kitermelésének emberi tisztaságával foglalkozó nemzetközi szervezet elmarasztaló jelentése ellenére sem hajlandó kivonni katonáit és rendőreit az országban fekvő Chiazwa (más néven Marange) gyémántmezőről Zimbabwe. A hatóságok szerint ugyanis ezek a csapatok csupán a közbiztonságért felelnek és jelenlétük szükségszerű. A KP szerint azonban pontosan ezek a fegyveresek jelentik az erőszak és az illegális kitermelés fő forrását: ha Zimbabwe lesöpri ajánlásukat az asztalról, könnyen lehet, hogy az ország gyémántjai "véres gyémántként" feketelistára kerülnek már a közeljövőben.

Miközben a nigériai MEND lázadó szervezet felrobbantotta a Chevron olajtársaság egy újabb vezetékét a Delta-állambeli Abiteye környékén, egy másik támadást pedig a hadsereg akadályozott meg Tebidaba mellett, új remény villant fel a szervezet a kormánnyal való kibékülésére, miután üdvözölték Timi Alaibe tiszteletbeli elnöki tanácsossá való kinevezését. A férfi közvetítőként szolgálhat a lázadók és Yar'Adua elnök között, ami az eddigi kommunikációs hiányhoz képest feltétlenül optimizmusra ad okot. Közben Imo államban a rendőrség kommandója szabadított ki egy amerikai túszt: a váltságdíj átadása közben ütöttek rajta az emberrablókon, akik később elmondták, az amerikait foglalkoztató olajcég adta nekik az információt, ami alapján foglyul ejtették a férfit.

Egy katona meghalt, egy másik pedig megsérült amikor a szomáliai Mogadishu Wadajir körzetében egy célzott aknarobbanásban. A robbantást követő tűzharcban (azaz hogy a katonák lövöldözni kezdtek) egy civil meghalt.

Szólj hozzá!

Címkék: olaj szomália nigéria zimbabwe

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr341247269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása