HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Csak a békefenntartók állnak az iszlamistákkal szemben Szomáliában

2009.07.13. 17:08 silenthunter

Minden eddiginél közelebb jutottak a szomáliai iszlamista lázadók Sharif Ahmed sejk kormányának megbuktatásához, miután csapataik Mogadishuban súlyos csatában egy kilométernél is közelebb jutottak az elnöki palotához. Ott azonban megállították őket a harcba beavatkozó AU békefenntartók, akik a palota biztonságáért felelnek. A 4300 fős, főként ugandaiakból álló AMISOM-misszió mandátuma korlátozott, azaz nem kezdeményezhetnek csatát, az elnök védelmében azonban felléphetnek. A csata súlyos következményekkel járt: legalább 50 ember meghalt és 120 megsebesült, főként civilek, a kórházak zsúfolásig tele vannak, a személyzet napok óta nem alszik. Sharif sejk sorsa tehát most csak az AMISOMon áll, az egyetlen erőn az iszlamisták és az elnöki palota között.

Puccstól tart a Guinea(-Conakry)t uraló katonai junta. Az azt vezető Moussa Dadis Camara kapitány riadóztatta a hadsereget, miután a hírszerzés szerint csapatösszevonásokat észleltek Guinea-Bissau és Libéria határ menti térségeiben. Camara szerint ezek a csapatok az általa elmozdított drogbárók zsoldosai, és az általa vezetett átmeneti kormányzat megdöntésére készülnek. A junta nemzetközi megítésése ellentmondásos: bár több forrás dícséri a drogkereskedelem elleni harcot, nemzetközi szervezetek az emberi jogok tiprására is felhívták a figyelmet.

Szólj hozzá!

Címkék: szomália au libéria guinea bissau guinea conakry

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr771247813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása