HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Szudán: észak és dél is győztesnek érzi magát a bíróságon

2009.07.23. 14:44 silenthunter

Meghozta a döntését az Abyei régió határairól döntő nemzetközi bizottság, amelynek sikerült olyan végeredményt produkálnia, amit mind az északi, mind a déli fél elismer, sőt még sikerként is értékel. Abyei Észak- és Dél-Szudán határán fekszik, lakói majd 2011-ben járulhatnak az urnákhoz, hogy hovatartozásukról döntsenek - ugyanekkor fog Dél-Szudán szavazni az önállósodásról, és előreláthatólag Abyei ennek az önállóvá váló, fekete-afrikaiak lakta Dél-Szudánnak válik majd részévé. A mostani döntés a régió határait rajzolta át, egész pontosan annak nyugati és keleti határait, 8099 négyzetkilométerrel csökkentve annak területét. Észak sikerként éli meg, hogy a teljes Heglig olajmező és a hozzá vezető nílusi olajvezeték náluk maradt; a dél annak örül, hogy a Dinka törzs területét sikeresen elkülönítették az arab Misseriya törzsétől, elutasítva ez utóbbi csoport területi követeléseit. Mindkét fél a döntés respektálását ígérte, a szövet eddig egy helyen feslik fel: a dél feszegette, hogy a föld feletti döntés a föld alatti olajra való hatása nem egyértelmű. Remélhetőleg ez csak egy nüansz, a következő kör várhatóan 2011-ben következik.

Nigériában szabadult a korábban gerillák által eltérített Sichen Peace nevű hajó 6 fős külföldi legénysége (3 orosz, 2 fülöp-szigeteki és egy indiai). Az őket foglyul ejtő MEND szervezet szerint szabadon bocsájtásuk a 60 napos tűzszünet részét képezi, egyes források szerint azonban váltságdíj csendes kifizetése előzte meg a dolgot.

Hadihajók és helikopterek tűntek fel a szomáliai Mogadishu és Merka kikötőiben. A dolog különösen ez utóbbi település esetében érdekes, mivel az iszlamista irányítás alatt van. Mivel hivatalos közlemény nincs, esetleg arra lehet gondolni, a dolog oka a két Mogadishuban elrabolt francia esete lehet, Sárközy elnök ugyanis potenciálisan nem zárkózott el egy szabadító akciótól.

Szólj hozzá!

Címkék: franciaország szomália szudán nigéria dél szudán

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr391263043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása