HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Iszlamista támadás Nigériában

2009.07.27. 22:06 silenthunter

Durva fordulatot vett a nigériai belpolitika, a lassan csendesedő déli, olajjal kapcsolatos konfliktust ugyanis északon egy új és véres vallási harc veheti át. Bauchi városban (Bauchi állam) több mint 50 ember halt meg és kb 200 sebesült meg, amikor egy Boko Haram nevű iszlamista csoport fegyveresei megrohamoztak két rendőrállomást, a szervezet néhány tagjának letartóztatása miatt. A halálos áldozatok zöme akkor keletkezett, amikor a rendőrség és a katonaság ellentámadásba ment át, kiűzve a fegyvereseket a rendőrállomások közeléből. A Boko Haramot szokás "nigériai talibánnak" is nevezni, célja az ország megtisztítása a szentségtelen nyugati hatásoktól. Nigéria északi része muszlim, déli része keresztény többségű, a két csoport aránya nagyjából fele-fele. Az érintett Bauchi északon van. Yar'Adua elnök kormányzatának sok minden kell, csak egy vallásháború és/vagy iszlamista felkelés nem - ha pedig a Boko Haram a nemzetközi iszlamista hálózathoz csatlakozik, annak messzemenő, globális politikai következményei is lehetnek.

Hónapok óta kérdés, mi lehet a végcélja azoknak a tankoknak, amiket az ukrán Faina hajó szállított valahová Afrikában, mielőtt a szomáliai kalózok lekapcsolták. Akkor Kenya bevállalta, hogy a szállítmány az övék, ezt azonban senki nem gondolta komolyan és úgy tűnik, hogy a pletykák igazak lehetnek: Dél-Szudán lehet a kedvezményezett, legalábbis egy angol újságíró szerint. A déli fegyverkezés rossz hír lehet a 2011-ben az elszakadásról szóló népszavazásra készülő Szudánban: reméljük a tankok, ha oda is mennek, soha nem kerülnek bevetésre.

Szólj hozzá!

Címkék: nigéria kalózok dél szudán

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr451272598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása