HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Egy merénylet miatt veszélybe került Nigéria áramellátása

2009.08.15. 23:43 silenthunter

Nagy formátumú gerilla fogadta el a nigériai kormány amnesztiaajánlatát: Soboma George a legnagyobb ellenálló szövetség, a MEND egyik csoportjának parancsnoka volt, és most 23 emberével és fegyverekkel együtt adta fel magát Port Harcourtban. Soboma reményét fejezte ki, hogy a kormányzat állja a szavát, és a fegyverletételért cserébe valódi amnesztia jár majd. Szabadult az az 5 litván tengerész is, akiket 9 napja raboltak el az ország déli vizein fegyveresek. Ezeket a mikrószintű kormányzati győzelmeket azonban egy óriási "incidens" szinte teljesen letörölte a szinről. Fegyveresek ugyanis felrobbantották a Shell egyik gázművét Delta államban. Az Utorogu létesítmény az ország energiaellátásában kiemelten fontos szerepet játszik, az eddigi 2400 megawatt teljesítményből 1000 (!) a Shell gázán alapszik. Szakértők figyelmeztettek, hogy akár hosszabb és teljes áramkiesés is bekövetkezhet. Még senki nem vállalta magára az akciót, ha azonban kiderülne, hogy a MEND vagy valamely hozzá közel álló csoport követte el, az a tűzszünet végét, de akár az amnesztiaprogram teljes összeomlását is jelentheti. Közben az ország a néhány hete szétvert Boko Haram iszlamista szekta újjáéledésével is szembe kell, hogy nézzen: annak új vezetője, Sanni Umaru molla robbantásos merényletekkel fenyegetőzik. Aki kiváncsi a megszokott dzsihádista fordulatokra, ezúttal nigériai verzióban, itt olvashatja el az új kiáltványt.

A szomáliai Mogadishu Medina körzetében két civil meghalt, további négy pedig megsebesült, amikor iszlamista lázadók lőni kezdték a kormánycsapatok állásait. Az Al-Shabaab lázadók aktívak voltak a központi régióban is: elfogtak egy kormányzati fegyverszállítmányt. Nyilatkozatuk szerint a fegyvereket egymással ellenséges klánok felfegyverzésére szánták a békefenntartók (!), hogy ezzel destabilizálják az országot. Hát persze.

Változatlanul komoly fejfájást jelenteken a Közép-Afrika dzsungeleiben bújkáló LRA lázadók. Kongó mellett a Közép-Afrikai-Köztársaság és Dél-Szudán is célkeresztben van. Előbbi helyen egy támadássorozatuk miatt 2000 embernek kellett elhagynia otthonát, utóbbi helyen Ezo környékén 3 ember meghalt, 40 megsebesült és mintegy 40.000 ember menekült el (!) a gerillák miatt. A lázadók eredetileg ugandaiak, ironikus módon pont ezt az országot azonban az utóbbi hónapokban megkímélik, nem kis mértékben a kemény katonai fellépés miatt. Uganda most is fogadkozik: az LRA-t nem engedik vissza a határokon belülre. Amíg azonban a fegyveresek számára olyan könnyen elérhető célpontok vannak, mint az elszegényedett kongói-szudáni-középafrikai határvidék települései, nincs is szükségük az egykori ugandai "vadászterületükre".

Szólj hozzá!

Címkék: szomália szudán nigéria uganda közép afrikai köztársaság dél szudán kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr571314033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása