HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Merényletet élt túl az eritreai elnök

2009.08.19. 03:38 silenthunter

Merényletet élt túl az eritreai elnök. Issaias Afewerki autójára Asmarában lőtt rá egy magányos merénylő, akit később a kialakuló tűzharc során a testőrség lelőtt. Afewerki sérülések nélkül került ki az incidensből, bár a beszámolók szerint meglehetősen megrázta őt az eset. Az elnököt sűrűn kritizálják belföldön és külföldön egyaránt, főként az emberi jogok tiprásával, valamint a nemzetközi terrorizmus finanszírozásával vádolva őt. A mostani merénylő szándékai nem tiszták, az biztos, hogy egy egykori katonatisztről van szó.

Törzsi milíciák közti harcról számoltak be a hírügynökségek Dél-Szudán Unity államából. A harcban mintegy 300-350 fegyveres vesz részt Mayom környékén, az egyik fél a Nuer törzscsoport egyik része. Az információ eddig szegényes, valószínűleg halottak soráról kell majd beszámolnom, ha beérkeznek az újabb hírek.

Kijelölte az új választások időpontjáit a katonai junta Guinea-Conakryban: 2010. január 31. Moussa Dadis Camara kapitány és emberei decemberben vették át a hatalmat, Conté elnök halála után: nem kizárt, hogy Camara a korrupció elleni harcban szerzett népszerűségét politikai tökévé képes változtatni majd.

Lendületben maradtak a kormánypárti csapatok Szomáliában: az Ahlu Sunnah Waljamaa-milíciák ezúttal a Galgaduud régióbeli Wabho városát vették vissza az Al-Shabaab radikális fegyvereseitől, tűzpárbaj után. És egy apróság az "ínyenceknek": az ASW Gedo-régióbeli csapatainak ismét részét képezik a Barre Hiraale hadúrhoz hű, jubaföldi klánmilíciák. Ők hol lehettek eddig, Etiópiában?

Az Al-Qaeda észak-afrikai szárnya (AQIM) magára vállalta a felelősséget az augusztus 8-adikai mauritániai öngyilkos merénylettel kapcsolatban. Akkor három ember megsérült, köztük két francia rendőr, amikor Franciaország nuakchotti nagykövetsége előtt egy férfi felrobbantotta magát. A támadást a "keresztesek elleni bosszúként"  értékelte az AQIM a weben közzétett kommünikéje.

Szólj hozzá!

Címkék: szomália terrorizmus mauritánia eritrea dél szudán guinea conakry

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr511321168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása