HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

300 iszlamista szektatagot deportált Nigéria

2009.08.21. 17:35 silenthunter

Az iszlamista lázadók egyre keményebb ellenállása mellett is folytatódni látszik a kormánycsapatok és az őket támogató erők hadművelete Szomáliában. Galgaduud, Gedo és Hiiraan régiók után ezúttal a fővárosban, Mogadishuban indult támadás az Al-Shabaab és Hizbul Islam lázadók ellen, amit a hírek szerint az AMISOM-békefenntartók az iszlamisták egyik a város északi részén fekvő fészkébe való benyomulása vezetett be. A kialakuló tűzharc áldozatairól eddig nincs hír, esetleg legközelebb pótolom ha befut adat. Nem teremtek azonban babérok a hadsereg számára Hiiraan régióban, ahol nem elég, hogy Bulobarde várost eddig kemény harcok árán sem sikerült elfoglalni, ráadásképpen még a tartomány fővárosába, Beledweyne-be is bevonultak az Al-Shabaab erői és elfoglalták az egyik negyedet. A városban a harcok felélénkülése várható, ugyanis ha lehet hinni a beszámolóknak, etióp katonák érkeztek be a reptér környékére és ott egy bázist alakítottak ki. Etiópia a szomáliai kormány szövetségesének számít, előfordul hogy csapatai behatolnak az ország területére, azonban a 2006 óta tartó jelenlétüket lezáró év eleji kivonulás óta csak határ menti falvak rövid átvétele történt meg néhányszor, semmi több. Ha ez a hír igaz, a közvélemény reakciója kemény és elutasító lehet, a harcok pedig bizonyosan tovább fokozódnak.

A Darul Islam szekta 300 tagját deportálta a nigériai rendőrség a szomszédos Nigerbe. Az iszlamista felekezet tagjait múlt héten vették őrizetbe a hatóságok Niger államban (ez Nigéria egy szövetségi állama, semmi köze az országhoz), "megelőzve" a hó elején lezajlott, Boko Haram szekta álltal szított lázadás megismétlődését. A Darul Islam a hitetlenektől való elzárkózást és puritán életmódot hirdet, vezetői szerint nem pályázik mások megtérítésére, főként nem erőszakos módon. Ha ez igaz, a 300 deportált ember befogadása nem jelent majd problémát a muszlim többségű Niger (ország) számára - ennek ellenére szerintem a tömeges deportálás a problémamegoldás elég sajátos és nagyon visszataszító módja.

Szólj hozzá!

Címkék: etiópia szomália nigéria niger

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr451333023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása