HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Többfrontos harc, több tucat halott Szomáliában

2009.08.22. 19:38 silenthunter

Rég látott intenzitással, változó eredményekkel folyik a többfrontos harc Szomáliában a kormánycsapatok és őket támogató erők, valamint a lázadó iszlamista milíciák között. Mogadishuban az Al-Shabaab csapatai lerohanták az AMISOM-békefenntartók állásait a K4 kereszteződés közelében bosszúból azért, mert azok pénteken a lázadók egyik "törzshelyét" támadták. A harcokban 31 ember halt meg, legalább 100 pedig megsebesült, főként civilek, közülük hat a frekventált Bakara-piacon - a békefenntartók persze megtartották pozícióikat. Jól a kormánypártnak a központi fronton, ahol legalább 40-re teszik a halottak számát a legfrissebb harcokban. A kormánybarát Ahlu Sunnah Waljamaa milíciák tovább nyomultak előre Hiiraan régióban, és bevették Mahas városát, elűzve a Shabaab embereit. A Shabaab teret vesztett a régió fővárosában, Beledweyne-ben is, ahonnan az oda érkező, etiópnak gondolt kormánypárti csapatok rövid úton elkergették őket. A Shabaab a város nyugati részében volt aktív eddig - keleten eddigis kormánybarát klánmilíciák uralták az utcákat. Bulobarde település sorsa azonban még mindig kétséges, 33 halott és két nap harc után. Délen az Ahlu Sunnah és a kormánycsapatok visszaszorultak: az Al-Shabaab Baladhawo, a vele szövetséges Hizbul Islam Luq várost foglalta vissza. Amint látszik, a harc folyékony, ezért felesleges következtetéseket levonni még.

69 egykori gerilla tette le a fegyvert Nigéria Rivers államában, csatlakozva a kormány által meghirdetett amnesztiaprogramhoz. A fegyveresek három csoporthoz tartoztak, Solomon Digbara ("Osama bin Laden"), Iberi Omuma ("J.J. tábornok") és Prince Wisdom Amakri ("Akekunle tábornok") vezetése alatt. A trióból főként ez utóbbi az érdekes, ő ugyanis az egyik legnagyobb ellenálló szervezet, az Alhaji Dokubo-Asari vezette NDPVF helyettes parancsnoka volt. A hírek szerint Ateke Tom mellett pont Asari az egyik olyan nagyhal, akinek a "megtérésére" a kormányzat számít és komoly energiákat (=gondolom én pénzeket) is fektetne bele, főként azért, mert a férfi az ellenállás egyik emblematikus figurája, az aláírása a papíron sokakat gondolkoztatna el az ajánlat elfogadásával kapcsolatban.

2000 olyan menekültet talált az ENSZ Közép-Afrikában, akikről eddig fogalma sem volt a nemzetközi szervezeteknek. A menekültek az északi Kabo város közelében vannak, ami olyannyira megközelíthetetlen, hogy az ENSZ munkatársainak az hónapokig nem is sikerült. A nemzetközi menekültügyi szervezet (UNHCR) most a kapcsolatfelvétel után a nyomorgó közösség alapvető igényeinek (víz, étel, stb) kielégítésén dolgozik - ilyen körülmények között még egy minimális szolgáltatás is brutális feladatnak tűnik.

Szólj hozzá!

Címkék: ensz etiópia szomália nigéria közép afrikai köztársaság

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr71333264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása