HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kiterjesztett mandátummal vadásznának az LRA-ra a békefenntartók

2009.08.28. 16:42 silenthunter

Kormánycsapatok estek egymásnak a szomáliai Mogadishuban. A tűzharc a forgalmas K4 kereszteződésben tört ki, amikor Habsade miniszter (egykori baidoai hadúr) testőrsége nem volt hajlandó letenni fegyvereit a katonaság utasítására. A golyózáporban 7 ember meghalt, 12 megsebesült, köztük jelentős számban civilek is. Habsade testőrségének túlélőit a katonák őrizetbe vették. Közben a tegnap megszökött francia túsz azt nyilatkozta, hogy őrei figyelmetlenségét kihasználva, éjjel Mogadishun keresztülgyalogolva sikerült a saját vonalakhoz jutnia; ezt azonban a helyiek erősen megkérdőjelezik, van aki váltságdíjra vagy egyéb kiegyezésre gyanakszik.

A néhány nappal ezelőtti eset után ismét támadás érte Kenya Turkana közösségét. A Dél-Szudánból érkező Toposa portyázókat azonban ezúttal felkészülve várták, és a hadsereg felvonuló egységei egyiküket lelőtték, egyet megsebesítettek. A mintegy 20 főből álló csoport 600 kecskével próbált elszökni, amikor a harckocsikkal is felfegyverzett katonák elkergették őket. Kenya jelezte: nem fogja hagyni, hogy az ilyen incidensek megrontsák a viszonyt az ország és Dél-Szudán között, ezért a két fél között rövid időn belül találkozó várható.

Nem sikerült végleges megegyezésre jutniuk az átmeneti kormány összetételéről a Mozambikban tárgyaló madagaszkári politikai erőknek. A gondot az átmeneti elnök személye jelenti, mely posztra többen is pályáznak. A tárgyalások szeptember 4-én folytatódhatnak.

Mandátumának kiterjesztését javasolja az ENSZ két közép-afrikai missziója az LRA gerillák által jelentett veszélyre adott válaszként. A kongói MONUC és a dél-szudáni UNMIS ugyanis egyaránt képtelen az újabban a szudáni Western Equatoria államot veszélyeztető fegyveresek levadászására jelenlegi keretei között. Az LRA régen az ugandai kormány ellen harcolt, mára azonban csak egy fegyveres gengszterbanda (több információért lásd a jobb oldali blokkban található írást).

Két sikert is elért a nigériai rendőrség. Adamawa államban a Boko Haram iszlamista szekta 30 szökésben lévő tagját sikerült lekapcsolni lakossági bejelentés alapján - a radikálisukat arcszőrzetük buktatta le (no comment...). Delta államban pedig egy kilenctagú, emberrablásokra specializálódott csoport akadt fent a rostán. A csapatra a rendőrök akkor csaptak le, amikor épp egy akcióra indultak, a cél egy gazdag hölgy elrablása lett volna.

Szólj hozzá!

Címkék: ensz szomália madagaszkár szudán nigéria kenya dél szudán

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr531346649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása