HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Nem lesz tűzszünet Szomáliában a Ramadan alatt

2009.08.26. 03:05 silenthunter

Helyreállt Nigéria áramellátása, miután sikerült helyreállítani a Shell néhány napja felrobbantott gázvezetékét - mint arról akkor beszámoltunk, a kiesés jelentős, mintegy 40%-os volt, és az ország energiabiztonságára komoly kockázatot jelentett. A merényletet elkövető URA nevű, az Urhobo etnikum jogaiért küzdő csoport most népe prominenseit kéri arra, csatlakozzanak felszabadítási mozgalmukhoz. Félő, hogy az URA újra belobbanthatja a most érvényes tűzszünet alatt is pattanásig feszült helyzetet a Niger-deltában: szeptember 15 és a tűzszünet lejárta után ez a lehetőség még borzongatóbb.

A hadsereg főparancsnokán keresztül tűzszünetet ajánlott ellenfeleinek a ramadáni böjt idejére Sharif Ahmed szomáliai elnök. Mint azt Yusuf Hussein Dumal tábornok elmondta, "értelmetlen" a harc a megtisztulási böjt idején. Az ellenzék ideológusának számító Aweys sejk azonban megtagadta a párbeszédet, sőt további támadásra szólította fel az iszlamista csapatokat. A harcok fő szinterévé most a mindig háborús övezetnek számító Mogadishu mellett Bakool régió lehet, melynek Rabdhure nevű településénél most farkasszemet néznek a régiót uraló iszlamisták és az etióp határ menti településeken berendezkedett kormánykatonák.

Nyolc, a Turkana törzshöz tartozó ember halt meg Kenya északnyugati csücskében, amikor a szomszédos (Dél-)Szudánból érkező Toposa harcosok támadták meg falujukat. A halottak közt van egy Lokwarasimoi Ikimat nevű törzsi vezető is, aki eddig a két fél közötti megbékélésen dolgozott. A halottak közül négy hétfőn esett el a csatában, a többiek kedden hunytak el miután a helyszínre érkezve megpróbálták elkergetni a később mintegy 1000 szarvasmarhát elhajtó Toposákat. Kenya most Szudán erélyes fellépését kérte a marhatolvajok ellen, valamint karhatalmi erőket küldött a helyszín biztosítására.

Szólj hozzá!

Címkék: szomália szudán nigéria kenya dél szudán

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr111345472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása