HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Puccskísérlettől tart a dél-afrikai hadsereg vezetése

2009.08.31. 18:43 silenthunter

A katonai vezetés elleni puccskísérlet nyomait vizsgálgatja a dél-afrikai hadsereg. Erről Themba Matanzima tábornok, a hadsereg ideiglenes főparancsnoka számolt be. A feltételezett akció során lázadók katonák a védelmi minisztert és magas beosztású vezetőket raboltak volna el. Tagadta a vádakat, és a múlt heti illegális tüntetés utáni boszorkányüldözésnek nevezte azokat az egyik katonai szakszervezet vezetője. Akárhogyis, a vezetés és a katonák közti feszültséget vágni lehet, ennek enyhítése pedig az egész ország stabilitása szempontjából kiemelkedően fontos.

Vasárnap szavazott új elnökének személyéről Gabon. A júniusban elhunyt Omar Bongo "örökös elnök" fia, Ben Bongo máris győztesnek nyilvánította magát, bár ugyanezt tette a két legfőbb riválisa is. A hírek szerint azonban tényleg Bongo vezet, méghozzá alaposan, úgy tűnik, folytatódhat a dinasztiális politizálás a nyugat-afrikai országban.

Vendégül látta Berlusconi olasz elnököt líbiai kollégája, Moammer Kadhafi. A két politikus a Líbia tengerpartja mellett haladó, mintegy 1500 kilométeres új autópálya alapkövének letételén vett részt közösen - Olaszország 3.5 millió euróval támogatja a projektet, cserébe az illegális bevándorlás lefojtását várja új parnerétől.

Visszatért a nyugalom a nyugat-szomáliai Beledweyne városába, miután az oda bevonuló etióp csapatok a várostól nyugatra lévő bázisaikra vonultak vissza. Bár a helyi törzsi vezetők többször is jelezték, az etiópok rendesen viselkednek, az iszlamista ellenzék máris ellenük agitál. A cél egyértelmű: egy etiópellenes felbuzdulás áttételesen szövetségesük, a kormány ellen is irányulna, ez pedig az ellenzék malmára hajtaná a vizet, ahogy hajtotta 2006 és 2008 között is.

Szólj hozzá!

Címkék: szomália líbia dél afrika gabon

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr781353550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása