HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kellementlen határincidens Uganda és Dél-Szudán között

2009.09.03. 02:36 silenthunter

Kínos incidens Uganda és Dél-Szudán között: ez utóbbi kvázi-ország hadseregének (SPLA) hét katonája ugandai területen, Mayo körzet Lefori városának környékén rárontott egy csapat farmerre, elpusztította az általuk termesztett növényeket és figyelmeztető lövésekkel elüldözte őket a helyről, mondva, az szudáni terület - valójában Lefori 10 km-re van a határtól, az ugandai oldalon. Hasonló incidens egy héttel ezelőtt is volt, akkor egy közeli városban szintén SLPA katonák őrizetbe vettek és megkorbácsoltak (!) egy csapat ugandai munkást, hasonló indokból. A helyieknek most elege lett: több százan vonultak fel demonstrálni, és a két ország közti határátkelőt vastag fatörzsekkel torlaszolták el. Az ugandai hadsereg feloszlatta a demonstrációt, majd maga vette át Lefori környékének védelmét. Dél-Szudán sietett leszögezni: elszigetelt magánakcióról van szó, amivel a vezetés nem ért egyet. A hangulatnak mindenesetre sehogy sem tett jót.

Betiltotta a televíziós és rádiós politikai vitákat a guineai junta. Ez a lépés újabb jel azzal kapcsolatban, hogy az ország rossz irányba halad: bár színre lépésükkor a lakosság üdvözölte az új vezetést, a hangulat mára egyre rosszabb ahogy a kriminalitás és az autoriter megoldások kerülnek előtérbe a junta döntéseivel kapcsolatban.

Afganisztáni kapcsolatokat ismert be a véres harcok során feloszlatott nigériai Boko Haram szekta egyik elfogott tagja. A férfi vallomása szerint a szekta vezetői Afganisztánba küldték őt kitanulni a bombakészítés mesterségét, ahonnan az 500 dolláros (!) zsebpénze felhasználása után bombaszakértőként tért vissza. Mielőtt azonban tudását kamatozatni tudta volna, a rendőrök elfogták. Ez több szempontból is érdekes hír - például mert ebből nyilvánvaló, mennyibe kerül egy bombaszakértő "létrehozása" egy militáns csoportnak.

Megkezdődött a szomáliai tengerészgyalogosok kiképzése. A mintegy 500 férfi a kalózok elleni harc élharcosa lehet majd tréningje befejeztével. A kormányzat, mely nyilvánvalóan nyugati forrásokból fedezi a programot, további csoportok képzésével is számol.

Szólj hozzá!

Címkék: szomália szudán terrorizmus nigéria uganda kalózok dél szudán guinea conakry

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr821359177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása