HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

szomália: az iszlamisták kézen marka kikötője

2008.11.14. 09:00 silenthunter

kongóban a helyzet változatlan, az utóbbi két napban csak szórványos harcok voltak, talán megnyugszik a dolog. ruanda jelezte, hajlandó befogadni a háború szempontjából kulcsfontosságú FDLR szakadár csapatait, ha azok leteszik a fegyvert. cserében ráadásul mentességet biztosítanának nekik a ruandai népirtás során elkövetett bűneik alól. érdekes kérdés: vajon szabad-e hagyni szenvedni a ma embereit azért, hogy a tegnap emberein elkövetett bűnökért bűnhődhessenek az elkövetőik? szerintem nem, de ez egy fontos filozófiai kérdés. mert hogy a ma emberei szenvednek kongóban, az tuti: az oxfam szerint rengeteg nőt erőszakolnak meg, folynak a fosztogatások, kényszermunka és kényszersorozás, gyerekek harcsorba állítása és egyéb erőszakos bűncselekmények sora vált mindennapossá. holnap nők ezreit várják egy tüntetésre gomába, ahol a kialakult helyzet ellen fognak tiltakozni.

jó hír két rossz között: szudánban békét kötöttek a kormány megbízottjai és a darfúri lázadók (SPLA). kérdés, hogy a dolog a gyakorlatban mennyire fog érvényesülni, ki-moon ENSZ-főtitkár mindenestre üdvözölte. menet közben egy egyiptomi kontigens (160 fő) érkezett a térségben állomásozó nemzetközi békefenntartóerő (UNAMID) megsegítésére.

és akkor szomália. az iszlamisták bevették a stratégiai fontosságú marka kikötőjét, ami eddig a szintén iszlamista hadúr, yusuf indha ade kezén volt. ade az eggyel ezelőtti iszlamista mozgalom, az ICU egyik prominense volt, és soha nem egyesült az új generációval; csapatait még azelőtt kivonta a városból, hogy az al shabaab csapatai odaértek volna. a shabaab békét ajánlott a hadúrnak, ha az leteszi a fegyvert, ő azonban ezt visszautasította, és elmenekült. ade eddig az erős habar gedir klán támogatását élvezte, és a segítségükkel ő "uralta" lower shabelle régiót. ennek most vége, a shabaab máris saját törvénykezésének bevezetését tervezi a városban. menet közben a "régi iszlamisták" (ICU) is aktivizálták magukat, és bevették elasha biyaha várost egy menekültekkel teli régióban. érdekes lehet, ha a két, más generációt képviselő gárda összecsap. még a végén kiderült, hogy az eddig démonizált ICU nem is olyan rossz...

Szólj hozzá!

Címkék: szomália szudán kongó darfúr

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr1768342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása