HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kalózok immár Afrika nyugati partvidékén is

2008.11.28. 08:15 silenthunter

A kalózkodás úgy néz ki, ragadós: Afrika nyugati partjainál, Sierra Leone vizein próbálkozott egy nyolcfős csoport egy halászhajó elfoglalásával. A dolog sikerült is, azonban egy hadihajó becserkészte őket, a kialakuló tűzharcban 4 kalóz meghalt, 4-et elkaptak. Van még mit tanulni.

Nigériában Chevron után a Shell is force majeure-t volt kénytelen bejelenteni, azaz hogy váratlan és külső okok miatt képtelen a vállalt olajkitermelést teljesíteni. A cég az illegális csapok miatt kénytelen volt leállítani a Soku-telephelyet. Folytatódnak az etnikai jellegű problémák is: a központban ezúttal őfelsége a Bonny-i király.

Kongóban a lázadók bevették a tegnap megtámadott Ishasha városát. A tuszi lázadók hutu milíciákkal csaptak össze, helyszíni beszámolók válogatás nélküli gyilkosságok sorával vádolják őket. Az Ugandába menekültek száma közben mintegy 13.000-re növekedett az elmúlt két napban.

Szomáliában az etióp békefenntartók azt "parancsolták" a mogadishui expolgármesternek, hogy szolgáltassa be fegyvereit, és ürítse ki a rezidenciáját. Mohamed "Dheere" Omar azonban nem kispályás: mintegy 20 felfegyverzett kocsival ("technical") rendelkezik, nem biztos hogy egyszerű lesz rákényszeríteni bármit is. Közben az országban elraboltak két európai újságírót.

Szólj hozzá!

Címkék: olaj szomália nigéria sierra leone kalózok kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr28792553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása