HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Zimbabwe az összeomlás szélén

2008.11.29. 08:07 silenthunter

Zimbabwe valóban összeomlik: miközben a viaskodó politikai elit alkotmánymódosításokról tárgyal, az árak napi 100%-kal emelkednek, az infláció 231 millió (!) százalék, a munkanélküliség 90%, a kolerajárványban eddig 412-en haltak meg. Mugabe elnök azonban ragaszkodik a hatalomhoz, maximum megosztani hajlandó azt. Közben ráadásképpen katonák egy csoportja kifosztott egy hararei bankot, és a helyzet a pénzszűke miatt lázadásközeli.

Nigéria középső részén, Jos városban harcok törtek ki az önkormányzati választások nyomán a keresztény és muszlim lakosok között, legalább huszan meghaltak, templomokat és mecseteket gyújtottak fel. A kormány kijárási tilalmat rendelt el, és az elnök az utcára küldte a katonaságot. Emellett tegnap elraboltak egy brit olajmunkást Port Harcourtban, az ország déli részén.

Szomáliában folytatódik az etióp csapatok kivonulása, aminek az év végéig le is kéne zárulnia. A kormány székhelyén, Baidoában egy robbantásban öten haltak meg, ebből 4 civil. A kenyai hatóságok letartóztattak 50 szomáliából menekülő nőt és gyereket, akik átlépték a határt - ezzel megsértve a nemzetközi törvényeket. Kenya csapatokat vont össze a szomáli határon, és a térségből mintegy 9000 lakos menekült el - könnyen elképzelhető, hogy beavatkoznak a háborúba délen. Ami a puntlandi kalózokat illeti: eltérítettek egy libériai zászló alatt hajózó tankert (Biscaglia), elengedték viszont a görög Centaurit, nyilván nem ingyen.

Kongóban a lázadók Ishasha környékén két határátkelőhelyet foglaltak el a nap folyamán az ugandai határon, a térségben folyamatos a menekültek mozgása, Ugandában a helyzet kezd akuttá válni a nagy embertömeg miatt. Obasanjo ENSZ-megbízott ismét találkozni fog Nkunda tábornokkal, azonban a béketárgyalások esélye a felek követelései miatt egyre kisebb.

A Közép-Afrikai Köztársaságban közben csendben két csata is volt múlt héten kormányerők és lázadók között, a helyzet folyamatosan romlik. A hírek szerint több város lakossága is elmenekült a várható erőszakhullám elől.

Szólj hozzá!

Címkék: etiópia szomália nigéria zimbabwe uganda kalózok közép afrikai köztársaság puntland kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr56794258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása