HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Zimbabwe brit összeesküvést gyanít

2008.12.08. 06:42 silenthunter

Kenya az AU katonai beavatkozását sürgeti a válságban lévő Zimbabwéban: a miniszterelnök szerint ha ez nem megy, ENSZ-erőknek kell rendet tenni az országban. A Mugabe-kormány közben azzal vádolja Nagy-Britanniát, hogy a kolera-járvány ürügyén meg szeretné szállni az országot.

A szomáliai Mogadishuban két katona meghalt, egy megsebesült egy tűzharcban ami állítólag akkor tört ki, amikor az azóta elhunyt katonák megerőszakoltak egy asszonyt, és katonák egy másik csoportja a nő segítségére sietett. Az Al-Shabaab közben kinevezte saját funkcionáriusait a nemrég elfoglalt Lower Shabelle régióban, aminek központja Merka kikötője.

Érik a krízis Szudánban, Dél-Kordofán tartományban, ahová a napokban a kormány 6 zászlóaljnyi katonát küldött - elvileg - a darfúri JEM lázadó szervezet terjeszkedésének megakadályozására. A gond csak az, hogy ezt Dél-Szudán autonóm kormányzata nem nézi jó szemmel, mert ellentétes a békeszerződéssel. az északiak gyorsan kijelentették: nem a déli hadsereg (SPLA) a célpont, hanem a Csád által szponzorált lázadók. Dél-Kordofán stratégiailag azért fontos, mert ide koncentrálódik az ország olajkincsének egy jelentős része.
 

A kongói kormányzat a holnapra tervezett, Nkunda tábornokkal folytatott béketárgyalásokra 20 másik fegyveres szervezet vezetőit is meghívta: ha a konferencia sikeres lesz, sokat tehet az ország stabilitásáért. Túlzott optimizmus azonban nem indokolt, mivel nem ez az első próbálkozás a krízishelyzet feloldására, Nkunda pedig nem egy megegyezést rúgott már fel a múltban.


És végül egy jó hír demokratikus folyamatokról: Ghánában, Afrika demokratikus mintaországában választásokat tartottak, és eddig úgy néz ki, kisebb problémáktól eltekintve sikerült tisztán lefolytatni a dolgot, ami mindenképpen örömteli.

Szólj hozzá!

Címkék: szomália szudán zimbabwe ghána darfúr kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr6810448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása