HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Győzelem az LRA lázadók ellen Kongóban

2008.12.19. 08:29 silenthunter

A szomáliai Beledweyne városában 3 iszlamista csoport feszül egymásnak: a mérsékelt ARS/Djibouti, a régi gárdát képviselő ARS/Asmara és a fiatalokból álló Al-Shabaab. A fő törésvonalat a kormánnyal kötött dzsibuti egyezmény jelenti, amit csak az ARS/Djibouti fogad el. A feszültségeken az sem segít, hogy a napokban fegyveresek lelőtték az ICU regionális vezetőjét. Ez az intermezzo mindenesetre jól jön a szintén megosztott kormányzatnak. Közben úgy tűnik, a nemzetközi flotta helikopterei megkezdték a partmenti vidék ellenőrzését, legalábbis helyi lakosok egy a déli Marka városa felett átrepülő gépről beszélnek. Jó hír a békepártiaknak (bárki is legyen az), hogy Nigéria 3 zászlóaljat igért a nemzetközi békefenntartóerő megerősítésére.

Az ugandai LRA lázadók ellen alakult koalíció parancsnoka, Patrick Kankihiro ugandai dandártábornok és csapatai bevonultak az LRA kongó területén lévő, immár elhagyatott bázisaiba. A szombat óta tartó akció légicsapással kezdődött, majd pedig ledobták a kommandósokat. a támadást segítette, hogy pont parádézás közben kapták el az ellenfelet, parancsnokuk, Joseph Kony azonban épp vadászaton volt, sorsa máig ismeretlen. Az ugandai-kongói-dél-szudáni csapatok most az LRA korábbi területét fésülik át, túlélők után kutatva.

Egy hét szünet után újrakezdődtek a kongói béketárgyalások a kormány és a CNDP lázadó csoport között. A remények szerint december 20-ig bezárólag sikerül megegyezésre jutni a feleknek a béke feltételeivel kapcsolatban.

Libériában 4000 ex-katona lázadással fenyegetőzik, amennyiben nem kapja meg a kormánytól a nekik járó pénzügyi kompenzációt. Az esetleges akciót karácsonyra időzítik.

A teljesen összeomló Zimbabwéban a kolera áldozatainak száma 1100 fölé növekedett - a kormány szerint azonban már nincs járvány.

Szólj hozzá!

Címkék: szomália zimbabwe uganda libéria dél szudán kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr32831049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása