HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Mégis kicsúszott az ugandai kormány kezéből az LRA

2008.12.20. 07:50 silenthunter

Az ugandai kormány elismerte: Joseph Kony, az LRA vezetője minden igyekezetük ellenére sincs meg, és emberei nagy része is elmenekült. Ennek oka, hogy a "Lightning Thunder" hadművelet során elkövették azt a hibát hogy a földi egységek csak átlag 48 órával a bombázás után érték el azok helyszínét, ami elég időt adott az ellenfélnek még a sérültek és halottak elszállítására is. Kony Kampalában tárgyaló megbízottja elég cinikusan beszélt az akcióról, és az első napokban tanúsított optimizmusom ellenére úgy tűnik, neki lesz igaza.

Sikerült megbékíteni a Beledweyne városában egymással viaskodó szomáliai iszlamista csoportokat. További rossz hír a kormányzat számára, hogy a székhelyén, Baidoában egy robbantásban egy katona meghalt, 20 további ember megsérült. A kalózoknak pedig az okozhat fejtörést, hogy december 25én Kína két rombolót küld a térségbe az ellenük harcoló nemzetközi flotta megerősítésére.

Nigériában katonák lelőttek egy 21 éves fiút Bayelsa államban. A katonák egy etnikai konfliktust próbáltak megelőzni, azonban maguk is belekeveredtek a balhéba és az egyik figyelmeztető lövés eltalálta az azóta elhunyt fiút. Probléma van a Shell egyik olajkútjával is: olajszennyeződés miatt több falusinak is el kellett hagyni a kút környékét, a helyzettel a kormányzat is foglalkozott.

Zimbabwe a hírek szerint az embargó ellenére is hozzájut fegyverekhez: a rés a pajzson Kongó, amin keresztül kínai szállítmányok jutnak el Hararéba. Mugabe elnök egyébként is kijelentette: Zimbabwe az övé, és soha, soha, soha, soha nem mond le.

Ruandában életfogytiglani börtönre ítélték az 1994es mészárlások egyik kitervelőjét. Az országban a perek az egykori elkövetők ellen most újult erővel folynak.

A kongói harcoknak újabb ártatlan áldozatai vannak: helyi PARECO milicisták lelőttek két elefántot a virunga nemzeti parkban.

Szólj hozzá!

Címkék: olaj szomália nigéria ruanda zimbabwe uganda kalózok kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr52832732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása