HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Elraboltak egy romániai matrózt Nigériában

2009.01.22. 07:12 silenthunter

Nigériában fegyveresek a déli Bonny környékén megtámadtak egy a régió központjába, Port Harcourtba tartó tankerhajót. A tűzharc során egy romániai matróz fogságba esett, a hajó pedig súlyosan megsérült, többek között a motorja is. A támadásért a MEND-csoport egyik tagja vállalt felelősséget; a szervezet garantálta, hogy az elrabolt matrózt nem éri majd bántódás. Az akció célja nem kalózkodás volt, sokkal inkább az olajkitermelés akadályozása. A MEND közben civilek meggyilkolásával vádolja a katonaságot Rivers államban, azok azonban cáfolják az incidens valódiságát.

Nagy port kavart a ruandai csapatok tegnapi beérkezése Kongó területére. Az ENSZ-békefenntartók (MONUC) parancsnoka abbéli aggályait fejezte ki, hogy ez az erőszak további terjedéséhez vezet majd Kivu tartományban. A kongóiak azt állítják, Ruanda csak megfigyelőként vesz részt majd az FDLR-csoport elleni akcióban (2000 megfigyelővel, ha minden igaz...), az mindenesetre gyanús, hogy az ENSZ-megfigyelőket és -katonákat nem engedik a bevezési zóna közelébe sem. Ha hinni lehet a híreknek, az eddigi fő ellenség CNDP egyik frakciója máris a kormányzat szövetségesének számít, a Nkunda tábornok által vezetett másik gárda pedig megállapodásra törekszik. Az egész kivui konfliktus hátterében az FDLR-CNDP (azaz hutu-tuszi) konfliktus áll, úgy tűnik a kongói kormányzat most a tuszik oldalára állt át.

Etiópia rendőrök képzésébe fogott a szomáliai parlament székhelyében, Baidoában. Az etióp csapatok Szomália jelentős részét kiürítették, az utóbbi napok csapatmozgásai azonban arra utalnak, a nyugati Gedo és Bay tartományokban akár tartósan is bent maradhatnak. Az ország stabilitásának szempontjából ez nem biztos, hogy a legjobb hír.

Szólj hozzá!

Címkék: olaj etiópia szomália nigéria ruanda kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr28894873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása