HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Nemzetközi elismerés Szomália új iszlamista elnökének

2009.02.01. 02:12 silenthunter

Mint ahogy tegnap beszámoltam róla, Dzsibutiban Sharif Ahmed sejket, a mérsékelt iszlamista ARS (Alliance for the Reliberation of Somalia) szövetség jelöltjét választotta elnökké a szomáliai parlament. Bár az országon belül Ahmed legitimitása megkérdőjelezett, a nyugaton démonizált ICU iszlamista szervezet egykori vezetőjét ezúttal az USA és az AU is azonnal elismerte és üdvözölte. Mogadishuban és egyéb városokban több ezres szimpátiatüntetések valósultak meg. Ahmed legnagyobb problémáját az Al-Shabaab és az Aweys sejk által vezetett szadakár ARS-rész kooperációjának kiharcolása lesz.

Madagaszkáron per pillanat nehéz megmondani, ki az elnök. Az embereket az utcára vivő fővárosi polgármester, Andry Rajoelina ugyanis azt állítja, átmeneti kormány alakult, aminek a feje ő, ezért utasításokat adhat többek közt a rendfenntartó-erőknek. Marc Ravalomanana elnök azonban kitart az mellett, hogy változatlanul ő az elnök. Rajoelina ellen szól, hogy az alkotmány szerint az elnök minimum 40 éves kell, hogy legyen, ő azonban per pillanat még csak 34.

Algériában, Ghardaia városában pénteken 27 ember sebesült meg, amikor imára készülő muszlimok között zavargás tört ki. Az összecsapások során több házat is felgyújtottak. Bár a kép nem tiszta, előfordulhat, hogy egy a tavalyi arab - berber etnikai harchoz hasonló esettel állunk szemben.

A ruandai és ugandai csapatok legkésőbb február végéig el kell, hogy hagyják Kongó területét annak elnöke, Joseph Kabila utasítása alapján. A ruandaiak keleten a CNDP és az FDRL, uganda északon az LRA csoport ellen küzd kongói területen és engedéllyel.

Szólj hozzá!

Címkék: algéria szomália madagaszkár ruanda uganda kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr90915410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása