HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Lemondott a madagaszkári védelmi miniszter

2009.02.10. 03:06 silenthunter

Lemondott a madagaszkári védelmi miniszter, aki a hétvégi, legalább 25 halálos áldozatot és 167 sebesültet követelő katonai fellépést édesanyaként nem tartja összeegyeztethetőnek a lelkiismeretével. Az elnök különleges egysége azután lőtt a Rajoelina antanamarivói polgármestert, lázadó vezetőt támogató tömeg közé, miután azok megrohamozták az elnöki palotát és áttörték a katonai kordon első sorát. A miniszter lemondása az egyik első jele Ravalomanana elnök támogatásvesztésének.

Sharif Ahmed sejk szomáliai elnök az új kormányzat legitimitását bebiztosítandó folyamatosan tárgyalásban van az ország jelentős politikai-, vallási- és törzsi vezetőivel. Nagy eredmény az iszlamista ICU milíciák és a kormányzati rendőrség látványos békülése. Az ICU-t az is motiválja a támogatásra, hogy Ahmed elnök az iszlám Sharia törvénykezés bevezetését tervezi. A határmenti részen "visszalopódzó" etióp katonák azonban problémát jelenthetnek a békülési folyamatban. Most egy ember meghalt, kettő megsebesült, amikor Balanbal környékén az etiópok tüzet nyitottak egy minibuszra. A katonák napok óta "vámot" szednek a főúton haladó teherautóktól, párat pedig el is tulajdonítottak. Az akció oka számomra ismeretlen. A határ túloldalán pedig 13 szomáli halt meg, amikor járművük távirányítású aknára hajtott.

A szudáni Darfúrban ismeretlenek tűz alá vettek egy ENSZ-helikoptert. Az UNAMID-békefenntartókat támogató Mi-8ast El Fasher környékén érte a támadás, jelentősebb baja nem történt, csak az első szélvédőt szilánkosították a golyók. Mindez rossz előjel a kedden Katarban megkezdődő, a kormányzat és a JEM lázadó szervezet közti béketárgyalások előtt.

A nigériai Kano államban komoly konfliktushoz vezetett, amikor ellenzékiek összetűzésbe keveredtek a kormányzó híveivel. A kormányzati konvojt közvetlenül érintő incidensben végül mintegy 20 fiatal ellenzéki sérült meg.

Szólj hozzá!

Címkék: ensz etiópia szomália madagaszkár szudán nigéria darfúr

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr66933906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása