HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Ismét vallási harcok Nigériában, eddig 5 áldozat

2009.02.22. 02:36 silenthunter

Ismét vallási harcok törtek ki Nigéria vegyes keresztény/muszlim középső részén. Ezúttal Bauchi utcáin halt meg 5 ember, közülük legalább egyet a villongások lecsitítására kivezényelt rendőrök öltek meg. A feszültség tegnap kezdődött, amikor autók csaknem elbarrikádozták az utat az egyik mecset előtt. Erre a muszlimok erődemonstrációt tartottak, mire a keresztények felgyújtottak két mecsetet. Erre a válasz három templom leégetése volt. Néhány hónapja Jos utcáin több százan haltak meg hasonló villongások során, reméljük most nem fajul odáig. Bauchi az etnikai határon fekszik, tőle északra muszlim, délre keresztény többségű vidékek vannak.

Úgy tűnik, sikerült megegyezésre jutni a Madagaszkár irányításáért harcoló két politikusnak. Ravalomanana elnök és Rajoelina polgármester megegyezésének részletei ismeretlenek, a kormányzat azonban elengedett 51 előzőleg letartóztatott embert, a lázadók pedig visszaadták a tegnap elfoglalt 4 minisztérium feletti irányítást a hatóságoknak. Az utcákra is visszatért a nyugalom - ki tudja, meddig.

úgy tűnik, a harcok és áldozatok ellenére komolyan gondolhatja a kiegyezést a darfúri JEM csoport és a szudáni kormány. Előbbi 21, utóbbi 24 hadifoglyot engedett el. A keddi szándéknyilatkozat óta ez az első jel, hogy a két fél valóban megbékélésre készül.

Bajban az etióp hadsereg az etiópiai Szomália tartományban: a szomáli ogaden törzs tagjaiból álló ONLF csoport állításuk szerint az utóbbi 5 napban 170 katonát ölt meg Fik város környékén, és bejelentették, hogy uralják a régiót. Az ONLF szerint a támadások a civilek elleni hatósági erőszak miatt kezdődtek, és bár sikerességük eltúlzottnak tűnik, Etiópiának akkor is komolyan kell vennie a határain belül élő szomálik követeléseit. A szomáli törzsek magán Szomálián kívül Etiópiában, Kenyában és Dzsibutiban is jelentős számban élnek, a történelmi "Nagy Szomália" régióba ezen országok nagy porciói is beletartoznak.

Szólj hozzá!

Címkék: etiópia madagaszkár szudán nigéria darfúr

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr92957704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása